fbpx

Indeksi porasli

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Indeks S&P 500 porastao je u srijedu jer su ulagači pokušali promijeniti sentiment nakon uzastopnih gubitaka na Wall Streetu.

Široki indeks dodao je 0,51 odsto, dok je tehnološki bogat Nasdaq Composite dobio 0,58 odsto.

Dow Jones je ojačao 75,86 bodova, ili 0,2 odsto, opterećen padom Disneyja od više od dva odsto, prenosi SEEbiz.

Ulagači su pokušali pogurati tržište naviše nakon što su tri glavna indeksa zabilježila dva uzastopna dana pada. No dobici su držani pod kontrolom jer je Apple ponovo pao u crveno, a zabrinutost se pojavila oko problematične regionalne banke New York Community Bancorp.

Dok je Nasdaq bilježio dobitke u srijedu, neka velika tehnološka imena su ostala bez oporavka.

Apple je pao šesti uzastopni dan trgovanja, ograničavajući dobitke iako je Nvidia porasla više od tri odsto. Alphabet i Tesla takođe su trgovali u padu tokom sesije.

Dionice regionalnih banaka oscilirale su između dobitaka i gubitaka nakon što je New York Community Bancorp najavio povećanje kapitala od milijardu USD. SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) završio je dan nešto niže.

Dionice NYCB-a porasle su oko 7,5 odsto nakon pada više od 40 odsto ranije tokom sesije. Trgovanje dionicama bilo je zaustavljeno nekoliko puta tokom dana.

Trgovci su pratili prvo od dva ovosedmična pojavljivanja na Capitol Hillu od predsjednika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jeromea Powella, koji je u srijedu u pripremljenim primjedbama rekao da bi Fed ove godine mogla sniziti kamatne stope. Međutim, šef Feda rekao je da banka nije odmah spremna smanjiti troškove posuđivanja novca.

“Vjerujemo da će naša referentna stopa vjerojatno biti na vrhuncu za ovaj ciklus pooštravanja”, rekao je Powell.

Prema njegovim riječima, ako se privreda bude razvijala uopšteno prema očekivanjima, vjerovatno će biti prikladno početi povlačiti ograničenja politike u nekom trenutku ove godine.

Powell je naveo da bi Fed željela vidjeti više podataka kada ga u srijedu ispituje Odbor za finansijske usluge Predstavničkog doma. Takođe bi trebalo da se pojavi pred Senatskim odborom za bankarstvo u četvrtak.

“Ulagači su još u modusu čekanja i gledanja nakon Powellovih primjedbi”, rekao je globalni voditelj tržišne strategije na online platformi za ulaganje TradeStation, David Russell.

On je kazao da još postoji široki konsenzus o budućem putu monetarne politike, pri čemu će više stope postati manja opasnost.

“Nema vijesti je dobra vijest od Powella. Potvrdio je da je pristranost odavde vjerovatno prema nižim stopama i naglasio potencijalne rizike od nerezanja”, rekao je Russell.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije