fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi pali pod pritiskom tehnološkog sektora

Indeksi pali pod pritiskom tehnološkog sektora

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu su u ponedjeljak berzanski indeksi skliznuli više od 1,5 odsto, što je posljedica oštrog pada cijena dionica tehnoloških i internet kompanija koje su godinama predvodile po rastu na tržištu.

Dow Jones skliznuo je 395 bodova ili 1,56 odsto, na 25.017 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,66 odsto, na 2.690 poena, a Nasdaq indeks 3,03 odsto, na 7.028 bodova.

Pad indeksa najviše je posljedica oštrog pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku 3,8 odsto, prenosi Hrportfolio.

Pritom je cijena Applea skliznula četiri odsto, nakon natpisa u medijima da je posljednjih sedmica kompanija smanjila narudžbe za proizvodnju sva tri nova modela iPhone-a.

Pod pritiskom su se našle i dionice takozvane FANG grupe, koje su godinama predvodile po rastu na tržištu. Tako je cijena Facebooka potonula 5,7 odsto, Amazon.coma 5,1, Netflixa 5,5, a Alphabeta, krovne kompanije Google-a, 3,8 odsto.

„Može se vidjeti povlačenje ulagača iz tehnološkog sektora i prebacivanje sredstava u neke druge, a tržište je pod pritiskom jer se radi o velikim kompanijama”, kazao je portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management, Paul Nolte.

Defanzivni sektori, kao što su komunalni i nekretninski, jedini su završili u pozitivnom području.

Loše je na tržište uticala i izjava predsjednika ogranka američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) u Njujorku, Johna Williamsa, da će Fed nastaviti s planiranim postupnim povećanjem kamata prema više neutralnim nivoima.

To je razočaralo ulagače jer su krajem prošle sedmice poruke nekoliko zvaničnika Feda o usporavanju rasta globalne ekonomije izazvale špekulacije o usporavanju tempa povećanja kamata Feda.

Većina analitičara i dalje očekuje da će Fed u decembru povećati ključne kamatne stope 0,25 postotnih bodova, već četvrti put ove godine.

Međutim, u narednoj godini bi se, špekuliše se, Fed mogao odlučiti na stanku po pitanju kamata.
Ulagači su oprezni i zbog toga što nije jasno smanjuju li se trgovinske tenzije između Pekinga i Vašingtona.

U petak je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump kazao da je Kina poslala odgovore na zahtjeve SAD-a u vezi trgovinskih pitanja i da SAD možda neće uvesti nove carine.

Međutim, između Kine i SAD-a ponovo je zaiskrilo tokom vikenda na sastanku Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Kineski predsjednik Xi Jinping u svom je govoru osudio protekcionizam i politiku Amerika prva, istaknuvši da pravila međunarodne trgovine ne smiju biti u službi sebičnih programa.

Potpredsjednik SAD-a, Mike Pence rekao je da Vašington neće nimalo uzmaknuti u vezi s carinama.

“Uveli smo carine na kinesku robu vrijednu 250 milijarda USD i taj bi se broj mogao više nego udvostručiti. Nadamo se poboljšanju, ali SAD neće promijeniti ponašanje sve dok Kina ne promijeni svoje”, kazao je Pence.

Tako je na Vol stritu nastavljeno nesigurno trgovanje, koje obilježava posljednje sedmice.

U oktobru su na najvećoj svjetskoj berzi cijene dionica oštro pale, jer ulagači nijesu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i povećanja kamata Feda.

Početkom novembra tržište se oporavilo, posebno nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta.

Međutim, posljednjih dana tržište je ponovo pod pritiskom jer su gotovo svi razlozi koji su u oktobru izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni.

I na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjeljak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 odsto, na 7.000 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,85 odsto, na 11.244 poena, a pariski CAC 0,79 odsto, na 4.985 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije