fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali nakon upozorenja Walmarta

Indeksi pali nakon upozorenja Walmarta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u utorak su pali, nakon što je trgovački lanac Walmart smanjio procjene zarade u ovoj godini, a ulagači su oprezni i zbog predstojećeg povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Dow Jones je pao 0,71 odsto na 31.761 bod, dok je S&P 500 skliznuo 1,15 odsto na 3.921 bod, a Nasdaq 1,87 odsto na 11.562 boda, prenosi Hrportfolio.

Najviše su pale cijene dionica u trgovačkom sektoru, nakon što je najveći američki trgovački lanac Walmart upozorio na negativan uticaj visoke inflacije na njegovo poslovanje i smanjio procjene zarade u ovoj godini.

S&P 500 indeks tog sektora pao je 4,2 odsto, pri čemu je cijena dionice Walmarta potonula više od sedam odsto, Amazona više od pet odsto, a Targeta 3,6 odsto.
Loše je na tržište uticao i podatak o padu povjerenja potrošača u julu na najniže nivoe u godinu i po zbog zabrinutosti u vezi visoke inflacije i rasta kamatnih stopa.

U utorak je počela dvodnevna sjednica zvaničnika američke centralne banke koji će u srijedu, kako se očekuje, ponovo povećati ključne kamatne stope 0,75 procentnih bodova.

Kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina, Fed je od marta na svakoj sjednici povećao kamate, a to dovodi do usporavanja rasta američke ekonomije. Ulagači se plaše da bi ona čak moglo uroniti u recesiju.

U fokusu tržišta su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je izvještaje objavilo više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih oko 75 odsto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju ostvarile 6,2 odsto veću dobit nego u istom periodu prošle godine.

I na europskim berzama cijene dionica su pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 0,86 odsto na 13.096 bodova, a pariški CAC 0,42 odsto na 6.211 bodova. Londonski FTSE ostao je nepromijenjen, na 7.306 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije