fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali nakon objave zapisnika s posljednje sjednice Feda

Indeksi pali nakon objave zapisnika s posljednje sjednice Feda

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su najvažniji indeksi u srijedu ponovo pali, nakon što je zapisnik s posljednjeg zasjedanja Feda pokazao da su monetarni zvaničnici bili podijeljeni oko potrebe za daljim podizanjem kamatnih stopa.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 180,65 bodova ili 0,52 odsto na 34.765 bodova, S&P 500 je pao 0,76 odsto na 4.404 boda, a Nasdaq indeks 1,15 odsto na 13.474 boda, prenosi Hrportfolio.

S&P 500 je u posljednja dva trgovinska dana tako kliznuo naniže za više od 1,9 odsto, što je njegov najveći dvodnevni pad još od aprila.

Zaspisnik s posljednjeg zasjedanja Feda u julu pokazao je investitorima da većina monetarnih zvaničnika nastavlja prioritetno da se bori protiv inflacije, što je ojačalo neizvjesnost oko daljih izgelda za kamatne stope.

Najviše su ponovo pale cijene dionica banaka, pri čemu je sektorski indeks bankarskih dionica bio u minusu jedan odsto, a najviše je među većim američkim banakama pala cijena dionice Bank of America, 2,2 odsto.

Cijene dionica na Wall Streetu u avgustu su se našle pod pritiskom, pri čemu je S&P 500 kliznuo na najniži nivo posljednjih mjesec, uslijed podataka koji ukazuju na tvrdokornu inflaciju, ali i snažan ekonomski rast, pa se invetitori pribojavaju da će kamatne stope ostati visoke kroz duže vrijeme.

I dok očekuju da se bliži kraj Fedovom zaoštravanju moentarne politike, brine ih da bi centralna banka mogla zadržati visoke kamatne stope znatno duže nego do kraja prvog tromjesečja naredne godine.

Na evropskim berzama londonski Fste indeks spustio se 0,44 odsto na 7.356 bodova, a pariski CAC 0,1 odsto na 7.260 bododva, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,14 odsto na 15.789 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije