fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali na početku sedmice

Indeksi pali na početku sedmice

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su pali, što je ponajviše posljedica pritiska na dionice tehnoloških kompanija, jer se ulagači plaše da će jačanje inflacije navesti centralnu banku na zaoštravanje monetarne politike.

Dow Jones je oslabio 0,16 odsto na 34.327 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,25 odsto na 4.163 boda, a Nasdaq indeks 0,38 odsto na 13.379 bodova.

Nakon što su u posljednja dva dana prošle sedmice ti indeksi snažno porasli i tako nadoknadili dio gubitaka iz prvog dijela, u ponedjeljak su ponovo pali.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a najviše u tehnološkom i komunikacionom.

„Pad cijena posljedica je, što nikoga ne čudi, zabrinutosti u vezi inflacije i kamatnih stopa”, kazao je Sam Stovall, strateg u kompaniji CFRA Research.

Prošle sedmice su objavljeni podaci koji su pokazali da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigla najviši nivo u skoro 12 godina, što je posljedica velikih fiskalnih podsticaja koji podržavaju potrošnju, rasta cijena sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima i povećavanja zarada, čime kompanije nastoje da privuku radnike.

Zbog toga se ulagači plaše da će američka centralna banka zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekuje, iako zvaničnici Feda već mjesecima poručuju da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.

S druge strane, podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Dosad je više od 460 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izvještaje, pri čemu je njih oko 87 odsto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle više od 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prije mjesec očekivali rast od oko 25 odsto.

Tako snažan rast zarada nije zabilježen već 11 godina.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 odsto na 7.032 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,13 odsto na 15.396 bodova, a pariski CAC 0,28 odsto na 6.367 bodova.

Najčitanije

Mijač i Mraković bez medalje

Podgorica, (MINA) – Crnogorski kataši, Vladimir Mijač i Mila Mraković, bez medalje završili su...