fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali drugi dan zaredom

Indeksi pali drugi dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi oslabili drugi dan zaredom, jer su pale cijene dionica nekih tehnoloških divova, a ulagači bili oprezni uoči novih ekonomskih pokazatelja i izvještaja predsjednika Federalnih rezervi (Fed), Jeromea Powella, u Kongresu.

Dow Jones oslabio je 1,04 odsto na 38.585 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,02 odsto na 5.078 poena, a Nasdaq indeks 1,65 odsto na 15.939 bodova.

Pad indeksa drugi dan zaredom najviše je posljedica pritiska na dionice nekoliko tehnoloških divova, prenosi Hina.

Cijena Apple-a pala je nakon medijskih napisa o padu prodaje iPhonea u Kini, dok je dionica proizvođača čipova Advanced Micro Devicesa pojeftinila nakon vijesti da Vašington neće dozvoliti prodaju čipova za vještačku inteligenciju kineskim kompanijama.

Pale su i cijene dionica nekoliko drugih tehnoloških divova, što je, kako smatraju analitičari, posljedica povlačenja dijela zarade s tržišta, nakon što je taj sektor snažno porastao od početka ove godine, premda je već prošle godine skočio 56 odsto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što su splasnule nade da će američka centralna banka u ovoj godini agresivno smanjiti kamatne stope.

Američka ekonomija i dalje je prilično čvrsta, a inflacija ne popušta tako brzo kao što su se ulagači nadali, pa su očekivanja o smanjenju kamatnih stopa pomjerena s marta na jun.

Danas i sjutra u fokusu ulagača biće izvještaj Powella u Kongresu, a ulagači će pažljivo pratiti njegove komentare u vezi sa inflacijom, kretanjima u ekonomiji i mogućem smanjenju kamata.

U petak će biti objavljen izvještaj o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji obično značajno utiče na smjer tržišta, jer pokazuje koliko je snažno tržište rada i koliko rastu plate.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao neznatno na 7.646 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,1 odsto na 17.698 poena, a pariski CAC 0,3 odsto na 7.932 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, saobraćaj

Za 24 sata 14 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 14 saobraćajnih...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi