fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi oštro pali

Indeksi oštro pali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi oštro pali jer je ulagače, ionako nesigurne zbog predstojećeg povećanja kamata, dodatno uznemirilo ponovno jačanje napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije oko Ukrajine.

Dow Jones pao je 622 boda ili 1,78 odsto, na 34.312 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,12 odsto, na 4.380 poena, a Nasdaq indeks 2,88 odsto, na 13.716 bodova, prenosi Hina.

Oštar pad indeksa posljedica je ponovnog jačanja napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine.

Predsjednik SAD-a Joe Biden kazao je da je prijetnja ruske invazije na Ukrajinu vrlo visoka. Ta je izjava uslijedila nakon što su ukrajinske snage i proruski separatisti izmijenili vatru uzduž linije razdvajanja, što Zapad vidi kao mogući povod Moskvi da napadne Ukrajinu.

Rusija negira da planira invaziju, ali je poručila da bi mogla preduzeti neku vojno-tehničku akciju, ako se ne ispuni niz njenih zahtjeva, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO.

Tako su ponovo ojačale napetosti između SAD-a i Rusije, nakon što su prethodnih dana nešto popustile jer je Rusija povukla dio vojske s ukrajinske granice.

Ulagači su ionako već sedmicama nesigurni jer se očekuje agresivno povećanje kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), s obzirom na to da je inflacija u SAD-u dostigla najviše nivoe u 40 godina.

„Puno je nervoze na tržištu dok se bliži vikend, a ništa nije riješeno između Rusije i Ukrajine. Tržište je slabo i nervozno, pa je na gotovo svakoj dionici veća ponuda za prodaju nego za kupovinu”, kazao je direktor u firmi Wedbush Securities, Michael James.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, cijene dionica porasle su samo u dva defanzivna sektora, uslužnom i trgovačkom.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,87 odsto, na 7.537 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,67 odsto, na 15.267 bodova, a pariski CAC 0,26 odsto, na 6.946 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...