fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi oslabili drugi dan zaredom

Indeksi oslabili drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali drugi dan zaredom, što je posljedica pritiska na telekomunikacioni sektor i slabih pokazatelja o građevinskim aktivnostima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones skliznuo je 267 bodova ili 0,78 odsto, na 34.060 bodova, dok je S&P 500 pao 0,85 odsto, na 4.127 poena, a Nasdaq indeks 0,56 odsto, na 13.303 boda, prenosi Hina.

Na samom početku trgovanja ti indeksi su porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima dva velika trgovačka lanca, Walmarta i Home Depota.

„Rezultati tih kompanija pokazuju i snagu korporativnog sektora i snagu potrošača. Te dvije kompanije ostvarile su snažan rast zarada jer potrošači troše poticajne čekove, jer se vraćaju u prodavnice i jer su prihvatili e-trgovinu”, kazao je strateg u firmi Baird, Ross Mayfield.

Međutim, kasnije su indeksi izgubili početne dobitke, što je, među ostalim, posljedica pada cijena dionica u telekomunikacionom sektoru.

Cijena dionice AT&T-a oštro je pala nakon što je kompanija najavila smanjenje dividendi zbog poslovnog dogovora vrijednog 43 milijarde USD s firmom Discovery.

Pale su i cijene dionica T-Mobilea i Verizon Communicationsa.

Ulagače je razočarao i podatak o većem nego što se očekivalo padu gradnji kuća u SAD-u u aprilu zbog rasta cijena građevinskog materijala.

Tako se na Wall Streetu nastavilo nestabilno trgovanje jer se ulagači plaše da će prebrz rast ekonomije dovesti do jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed) na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje.

Zbog toga se s oprezom očekuje zapisnik s posljednje sjednice čelnika Feda, koji će biti objavljen danas i koji će pokazati kako oni ocjenjuju situaciju u ekonomiji.

Prošle sedmice su objavljeni podaci koji su pokazali da je inflacija u SAD-u dostigla najviši nivo u gotovo 12 godina, što je posljedica ogromnih fiskalnih podsticaja koji podržavaju potrošnju, rasta cijena sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima i povećavanja plata, čime kompanije nastoje privući radnike.

A na evropskim berzama indeksi su zabilježili blage pomake. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,02 odsto, na 7.034 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 odsto, na 15.386 poena, a pariski CAC 0,21 odsto, na 6.353 boda.

Najčitanije