fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi ojačali drugi dan zaredom

Indeksi ojačali drugi dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u ponedjeljak su porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju napretku u trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones ojačao je na 23.531 bod, dok je S&P 500 porastao 0,70 odsto, na 2.549 bodova, a Nasdaq indeks na 6.823 boda, prenosi Hrportfolio.

Nastavljen je oporavak indeksa nakon što su u petak skočili više od tri odsto.

Zbog strahovanja ulagača od usporavanja rasta svjetkse ekonomije, S&P 500 indeks je krajem prošle godine pao na najniži nivo u 20 mjeseci, ali je porastao više od devet posto.

S&P 500 je najviše skočio u petak, gotovo 3,5 odsto jer je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da je Američka centralna banka svjesna rizika po ekonomiju i da će biti fleksibilna po pitanju kamatnih stopa.

To je otjeralo strahovanja ulagača da će Fed daljim povećanjem kamata naštetiti rastu američke ekonomije.

Dodatni podsticaj tržištu predstavlja nada ulagača u napredak trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, koji su počeli u ponedjeljak u Pekingu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u nedjelju je rekao da trgovinski razgovori s Kinom idu vrlo dobro i da su slabosti u kineskoj ekonomiji razlog za Peking da teži dogovoru.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u ponedjeljak da će Kina u dobroj vjeri pregovarati sa SAD-om kako bi se riješili trgovinski problemi, dok je ministar trgovine SAD-a Wilbur Ross poručio da vidi dobre izglede za razuman dogovor.

Partner u tvrtki Cherry Lane Investments, Rick Meckler, rekao je da je glavno da američka vlada očekuje napredak u pregovorima s Kinom jer to tržište smatra vrlo važnim.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, a među najvećim dobitnicama bila je dionica Amazon a, s rastom za 3,4 odsto.

Tržišna vrijednost Amazona dostigla je 797 milijardi USD, pa se probio na čelo liste američkih kompanija s najvećom tržišnom vrijednošću
.Slijedi softverski div Microsoft s vrijednošću od 784 milijarde USD.

Na čelu te liste do skoro je bio Apple s vrijednošću većom od bilijardu dolara, no posljednjih mjeseci cijena dionice pala je gotovo 30 odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjeljak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je na 6,81 hiljada bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0na 10.747, a pariski CACna 4.719 bodova.

Najčitanije