fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi na Wall Streetu u minusu

Indeksi na Wall Streetu u minusu

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu završili su u četvrtak u minusu, nakon vrlo nesigurnog trgovanja i velikih oscilacija cijena dionica, jer su ulagači i dalje pod utiskom poruka američke centralne banke o zaoštravanju monetarne politike.

Dow Jones oslabio je sedam bodova ili 0,02 odsto, na 34.160 bodova, dok je S&P 500 pao 0,54 odsto, na 4.326 poena, a Nasdaq indeks 1,4 odsto, na 13.352 boda, prenosi SEEbiz.

Pad indeksa najviše je posljedica prilagođavanja cijena dionica budućem okruženju u kojem bi Federalne rezerve (Fed) mogle zaoštriti monetarnu politiku agresivnije nego što se očekivalo.

Nakon poruka čelnika Feda u srijedu, očekuje se da će centralna banka ključne kamate povećati u martu, prvi put od decembra 2018. godine.

U istom mjesecu bi Fed mogao okončati program kupovine obveznica, a potom početi i smanjivati svoje bilanse.

To su agresivniji planovi Feda nego što se na tržištu očekivalo.

Analitičari su dosad procjenjivali da će Fed u ovoj godini povećati kamate u tri do četiri navrata, a sada mnogi smatraju da postoji mogućnost povećanja u pet navrata, s obzirom na to da se inflacija kreće na najvišim nivoima u 40 godina i da i dalje postoje ‘čepovi’ u nabavnim lancima, koji podržavaju rast cijena robe.

Zbog toga su berzanski indeksi znatno oscilirali, pa su čas bili u pozitivnom, čas u negativnom području.

„Ovo je šizofrenično tržište. Ima ulagača koji smatraju da je sve negativno već ugrađeno u tržište, a s druge su strane oni koji smatraju da najgore tek dolazi. Ovo je razdoblje velike nesigurnosti”, kazao je strateg u firmi Ingalls & Snyder, Tim Ghriskey.

I dok će gubitak monetarnih podsticaja negativno uticati na tržište, podršku bi mu mogao pružiti dalji oporavak ekonomije.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porastao 6,9 odsto na anualiziranom nivou, znatno više od očekivanih 5,5 odsto.

Pozitivno na tržište utiču i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati. Dosad je izvještaje objavilo više od 140 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 79 odsto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju bile oko 24 odsto veće nego godinu prije.

Međutim, ulagači se plaše da će rezultati u prvom tromjesečju ove godine biti osjetno slabiji jer su mnoge kompanije upozorile na poteškoće u nabavnom lancu.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,13 odsto, na 7.554 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,42 odsto, na 15.524 poena, a pariski CAC 0,6 odsto, na 7.023 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...