fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi dostigli nove rekorde

Indeksi dostigli nove rekorde

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak najvažniji indeksi dostigli nove najviše vrijednosti u istoriji, jer ulagači čekaju dodatne fiskalne podsticajne mjere, pa vijesti o daljem širenju koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nijesu bile u fokusu tržišta.

Dow Jones ojačao je 0,49 odsto na 30.303 boda, dok je S&P 500 porastao 0,58 odsto na 3.722 poena, a Nasdaq indeks 0,75 odsto na 14.516 bodova, prenosi Hrportfolio.

Indeksi su dostigli nove rekorde zahvaljujući optimizmu ulagača da će republikanci i demokrati u Kongresu konačno usuglasiti novi paket fiskalnih podsticaja o kojemu pregovaraju već mjesecima.

Iz Kongresa stižu poruke da je dogovor o paketu podsticaja od oko 900 milijardi USD, koji između ostalog uključuje čekove od 600 do 700 USD za one koji su u koronakrizi ostali bez posla, vrlo blizu.

A da su podsticaji ekonomiji potrebni, pokazuju svi posljednji podaci.

Nakon što je dan ranije objavljeno da je u novembru promet u trgovini na malo u SAD-u pao više nego što se očekivalo, u četvrtak je objavljeno da je prošle sedmice neočekivano porastao broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima.

To je posljedica usporavanja oporavka ekonomije od koronakrize, jer su posljednjih sedmica mnoge savezne države ponovno uvele restriktivne mjere kako bi zaustavile širenja koronavirusa.

Od tog je virusa u SAD-u do sada umrlo skoro 309 hiljada ljudi, a zbog krize su milioni ostali bez posla.

„Tržište ovih dana pokreću očekivanja da će biti postignut dogovor o podsticajnim mjerama”, rekao je direktor u firmi GraniteSharese, Ryan Giannotto.

Podršku tržištu pruža i početak vakcinisanja protiv Covida-19 u SAD-u, što podržava nade ulagača da će se ekonomska aktivnost uskoro normalizovati, a privreda brzo oporaviti od koronakrize.

Osim Pfizera, čija je vakcina već odobrena, i Moderna očekuje da će ovih dana dobiti odobrenje regulatora za svoju vakcinu. Stoga je cijena dionice te kompanije skočila pet odsto.

Uprkos pandemiji, koja je izazvala pad privrede i zarada većine kompanija, svi berzanski indeksi na Wall Streetu ove godine su snažno porasli i kreću se na najvišim vrijednostima u istoriji.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 15 odsto, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama privredi, koje su povećale likvidnost na tržištima.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle.

Frankfurtski DAX indeks porastao je 0,75 odsto na 13.667 bodova, a pariski CAC neznatno na 5.549 poena. Londonski FTSE oslabio je 0,3 odsto na 6.551 bod.

Najčitanije

Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Uhapšena dva vozača zbog prekoračenja brzine na autoputu

Podgorica, (MINA) - Mobilna jedinica saobraćajne policije uhapsila je dva vozača koji su auto-putem...