fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi blago porasli na početku sedmice

Indeksi blago porasli na početku sedmice

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su blago porasli, najviše zahvaljujući rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, a trgovalo se nesigurno zbog visoke inflacije i najava agresivnog povećanja kamata Feda.

Dow Jones je ojačao 0,05 odsto na 32.915 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,31 odsto na 4.121 bod, a Nasdaq indeks 0,4 odsto na 12.061 bod.

Najviše su porasle cijene dionica u potrošačkom i komunikacijskom sektoru, a među najvećim dobitnicama bila je dionica Amazona, s rastom cijene od dva odsto.

Poskupile su dionice još nekoliko tehnoloških divova, kao što je Apple, s rastom od 0,5 odsto.

Na tržištu vlada oprez jer se očekuje agresivno povećanje kamata američke centralne banke.

Kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim nivoima u 40 godina, iznad osam odsto, Fed je od marta povećao kamate 0,75 procentnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do jedan odsto.

Očekuje se da će u junu i julu Fed dodatno povećati kamate po 0,5 procentnih bodova, pa bi se do kraja godine ključne kamate mogle kretati u rasponu od 2,5 do 2,75 odsto.

U fokusu ulagača stoga će u petak biti izvještaj o inflaciji u SAD-u u maju, koji će pokazati jesu li inflatorni pritisci već dostigli vrhunac, pa polagano popuštaju ili se inflacija i dalje kreće blizu najviših nivoa u 40 godina. To će uticati na buduće odluke Feda o kamatnim stopama.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u lancima nabavke i usporavanja rasta najvećih ekonomija u svijetu.

Zbog toga je od početka godine S&P 500 indeks u minusu oko 13 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je jedan odsto na 7.608 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,34 odsto na 14.653 boda, a pariski CAC 0,98 odsto na 6.548 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije