fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi blago pali nakon četiri dana rasta

Indeksi blago pali nakon četiri dana rasta

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, nakon četiri dana rasta, jer su ulagači zabrinuti zbog daljih napada Rusije na Ukrajinu, uprkos napretku u mirovnim pregovorima.

Dow Jones je oslabio 0,19 odsto na 35.228 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,63 odsto na 4.602 poena, a Nasdaq indeks 1,21 odsto na 14.442 boda, prenosi Hrportfolio.

Nakon što su dan ranije indeksi snažno porasli, zahvaljujući vijesti da je u mirovnim pregovorima Rusija obećala da će drastično smanjiti vojne operacije oko Kijeva, a Ukrajina predložila neutralni status, indeksi su u srijedu izgubili dio dobitaka, jer je ruska vojska nastavila da bombarduje periferiju Kijeva, a Ukrajina poručila da se Rusija sprema za novu ofanzivu na istoku zemlje.

Negativno je na tržište uticao i rast cijena nafte, jer se ulagači plaše da će to dodatno ojačati inflaciju, koja se već sada u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim vrijednostima u 40 godina, blizu osam odsto.

Kako bi suzbila inflaciju, nedavno je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), povećala ključne kamatne stope prvi put od 2018. godine, za 0,25 procentnih poena, a već u maju mogla bi ih povećati za dodatnih 0,5 procentnih poena.

Iako se očekuje agresivno povećanje kamata Fed-a, što bi moglo usporiti rast privrede, S&P 500 indeks porastao je u martu više od pet odsto.

No, zbog oštrog pada u prva dva mjeseca ove godine, taj bi indeks u ovom tromjesečju mogao zabilježiti prvi kvartalni pad od prvog tromjesečja 2020. godine, kada je tržišta uzdrmalo izbijanje koronakrize.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su većinom pale.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 odsto na 7.579 bodova, frankfurtski DAX je skliznuo 1,45 odsto na 14.606 poena, a pariski CAC 0,74 odsto na 6.741 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Mijač i Mraković bez medalje

Podgorica, (MINA) – Crnogorski kataši, Vladimir Mijač i Mila Mraković, bez medalje završili su...