fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIEA ocjenom o slabom snabdjevanju podigla cijene nafte

IEA ocjenom o slabom snabdjevanju podigla cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak iznad 92 USD nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila da je naftno tržište nedostatno snabdjeveno, što je zasjenilo zabrinutost zbog inflacije i mogućnost obnove iranskog izvoza.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 1,01 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 92,42 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,15 USD višoj cijeni, od 91,03 USD.

U fokusu trgovaca bila je poruka IEA-e da bi Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati većom proizvodnjom mogli smiriti nestabilna tržišta, prenosi Hina.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici proizvodili su u januaru 900 hiljada barela dnevno manje nego što su zacrtali, naglasila je IEA, a Saudijska Arabija i UAE imaju najviše slobodnih proizvodnih kapaciteta i mogli bi ublažiti pritisak na rezerve.

Upravo su smanjene globalne rezerve nafte jedan od faktora koji podižu cijene prema 100 USD, raspirujući inflaciju u cijelom svijetu, naglasila je IEA.

Ujedno su podigli procjenu potražnje za naftom u ovoj godini za 800 hiljada barela dnevno i sada očekuju se da će porasti 3,2 miliona barela dnevno i dostići rekordnih 100,6 miliona barela dnevno.

Njihova ocjena o nedovoljnoj ponudi nadovezala se na upozorenje OPEC-a da bi svjetska potražnja za naftom u ovoj godini mogla rasti još snažnije, s obzirom na nagli oporavak ekonomije od pandemijske krize.

IEA je potisnula u drugi plan znakove da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogla agresivno podizati ključne kamatne stope i pregovore SAD-a i Irana o nuklearnom iranskom programu.

Predsjednik Fedove podružnice u Sent Luisu, James Bullard rekao je da želi da kamatne stope najkasnije 1. jula budu podignute za puni postotni bod, nakon što su zvanični podaci pokazali da je inflacija u SAD-u dostigla najviši nivo u 40 godina.

Rast cijena nafte ograničili su i nedirektni pregovori SAD-a i Irana o oživljavanju nuklearnog sporazuma, koji su ove sedmice nastavljeni, nakon desetodnevne pauze. Dogovor bi mogao dovesti do ukidanja sankcija na iransku naftu i ublažavanja problema nedovoljnog snabdjevanja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak koštao 92,87 USD, što znači da je poskupio 1,03 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije