fbpx
NaslovnicaMINA BusinessI pored rasta ekonomije postoji dosta prostora za napredak

I pored rasta ekonomije postoji dosta prostora za napredak

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija je u prošloj godini porasla 4,4 odsto, podržana investicijama, neto izvozom i potrošnjom, iako i dalje postoji prostor za efikasniju javnu potrošnju, progresivniju fiskalnu politiku i bolju naplatu prihoda, pokazao je izvještaj Svjetske banke (SB).

Viši ekonomista SB, Marc Schiffbauer, saopštio je da se Crna Gora suočava sa stabilnim ekonomski rastom i izgledima koji su podložni značajnim negativnim rizicima.

„Mi procjenjujemo da je rast ekonomije u prošloj godini iznosio 4,4 odsto, ali će vjerovatno biti veći. Snažna privatna investiciona aktivnost bila je nosilac rasta“, rekao je Schiffbauer na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen redovni ekonomski izvještaj SB za Zapadni Balkan.

On je kazao da su strukturu rasta činile investicije, neto izvoz i potrošnja.

„Investicije su dale najveći doprinos snažnom ekonomskom rastu u prošloj godini. Doprinos neto izvoza je bio negativan, jer je uvoz bio veći od izvoza. Doprinos je dala i rekordna turistička sezona, ulaganja u turizam i snažna industrijska proizvodnja predvođena sektorom energetike“, poručio je Schiffbauer.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije