fbpx
NaslovnicaMINA BusinessI opštine da pripreme pakete pomoći i podrške privredi

I opštine da pripreme pakete pomoći i podrške privredi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija poslodavaca (UPCG) pozvala je danas Zajednicu opština Crne Gore i jedinice lokalne samouprave da što hitnije pripreme posebne pakete podsticaja i pomoći privredi, kako bi se ublažile posljedice s kojima se suočavaju kompanije i njihovi zaposleni.

„U uslovima izazvanim novim koronavirusom, jedan od najvažnijih zadataka kreatora politika na nacionalnom i lokalnom nivou treba da bude pronalaženje rješenja za ukidanje ili značajno smanjenje svih troškova poslovanja, kroz modele direktne i indirektne podrške opstanku preduzeća i naporima poslodavaca da zadrže radnike i sačuvaju radna mjesta”, navodi se u saopštenju UPCG.

U UPCG smatraju da se pitanja zaštite zdravlja građana i očuvanja privrede moraju istovremeno rješavati.

Predstavnici UPCG su Zajednici opština uputili i inovirani predlog mjera Upravnog odbora te poslodavačke asocijacije, koji su takođe dostavili i Vladi, uz podsjećanje da vanredne okolnosti traže i vanredne, konkretne mjere za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća.

“Kako preduzeća ne bi doživjela kolaps ili bila vitalno ugrožena, ponuđena rješenja lokalnih samouprava treba da sadrže subvencije i otpis ili smanjenje svih dažbina u vidu taksi, naknada, i ostalih parafiskalnih nameta”, smatraju u UPCG.

U tom smislu, kako su kazali, UPCG pozdravlja inicijativu Zajednice opština, kao i predloge i sugestije koje je dostavila lokalnim vlastima.

“UPCG je posebno pozdravila potez nekih lokalnih samouprava koje su se pravovremeno uključile u borbu protiv ekonomske krize i pripremile predloge podrške lokalnoj privredi, a koje mogu slijediti i druge crnogorske opštine”, dodaje se u saopštenju.

UPCG je pozvala Zajednicu opština da podrži njen predlog za jedinice lokalnih samouprava, čija je suština apel da kompanije sa teritorije svojih opština oslobode plaćanja komunalnih taksi za ovu godinu i naknade za korišćenje puta za pristup komercijalnim objektima.

Iz UPCG su pozvali i da se kompanijama, kojima je zbog privremenih mjera zabranjen rad, odloži plaćanje poreza na nepokretnost i da se oslobode plaćanja zakupa za poslovne prostore u opštinskom vlasništvu najmanje 90 dana ili duže.

“Predlog je i da sva preduzeća treba osloboditi članskog doprinosa turističkim organizacijama za ovu godinu i plaćanja naknade za odvoz i deponovanje otpada, za svo vrijeme dok objekti ne rade, te da obustave postupke prinudne naplate na period od najmanje 90 dana”, rekli su iz UPCG.

Sve to, kako su ocijenili, predstavlja samo dio očekivanih mjera podrške kojima bi se privrednicima pomoglo da prebrode ovaj kritični period.

“Ukidanje lokalnih komunalnih taksi treba posmatrati kao potez koji daje podstrek privrednicima da održe zaposlenost i nastave poslovanje kada se okolnosti normalizuju, prvenstveno iz razloga što same takse nemaju bitan udio u ukupnim budžetima lokalnih samouprava”, dodali su iz UPCG.

Najčitanije

vojska crne gore, misija, ujedinjene nacije, kipar

Završena rasprava o upućivanju pripadnika VCG u misiju UN i NATO operaciju

Podgorica, (MINA) – Poslanici crnogorskog parlamenta završili su raspravu o upućivanju pripadnika Vojske Crne...