fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGutić: Pozivamo na hitno zakazivanje sjednice Skupštine

Gutić: Pozivamo na hitno zakazivanje sjednice Skupštine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bošnjačka stranka (BS) pozvala je na hitno zakazivanje sjednice Skupštine, na kojoj bi se pristupilo izmjenama Zakona o akcizama.

Potpredsjednik BS, Damir Gutić, ocijenio je da je nezamislivo da zbog parcijalnih razloga određenih političkih subjekata imamo blokadu Skupštine, blokadu demokratije i samovolju pojedinaca, koji drže Crnu Goru kao taoca nečijih tuđih interesa, ne vodeći računa o osnovnim potrebama građana Crne Gore.

“Svjedoci smo rasta cijena energenata, koji kao inputi u svim ostalim proizvodima vrše inflatorni pritisak na cijene svih roba široke potrošnje. Crna Gora teško može da izbjegne eksterne šokove, jer smo mala ekonomija koju opterećuju događaji van našeg uticaja. Ali, to ne znači da treba samo da čekamo i da se oslanjamo na sreću“, naveo je Gutić u saopštenju.

On smatra da odgovorna Vlada i Skupština treba da anticipiraju, te da preduzmu mjere koje će smanjiti negativne efekte.

Gutić je kazao da su cijene sirove nafte na najvećem nivou od 2008. godine i sigurno je da će još rasti u narednom periodu.

“Ovo je pokazatelj neodgovornog odnosa Vlade prema ovom pitanju, kašnjenje u reagovanju, prihvatanje posljedica bez proaktivnog pristupa rješavanju izazova koji opterećuju svakodnevnicu građana. Imajući u vidu da je udio akciza u cijeni benzina oko 55 centi, a u cijeni dizela oko 45 centi, koje su prihod budžeta, na šta se obračunava i porez na dodatu vrijednost (PDV), jasno je da postoji prostor za interventno smanjenje cijena goriva kroz izmjene Zakona o akcizama“, rekao je Gutić.

On je kazao da zato u BS-u pozivaju na hitno zakazivanje sjednice Skupštine, na kojoj bi se razmatralo pitanje izmjene Zakona o akcizama, kao i druga pitanja od interesa za građane Crne Gore.

„Demokratski procesi ne smiju da čekaju, institucije sistema moraju da funkcionišu”, zaključio je Gutić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...