fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGrupacija EIB prošle godine investirala 88 milijardi EUR

Grupacija EIB prošle godine investirala 88 milijardi EUR

Luksemburg, (MINA-BUSINESS) – Grupacija Evropske investicione banke (EIB) prošle godine je potpisala nove ugovore o finansiranju vrijedne skoro 88 milijardi EUR za projekte u oblastima prioriteta EU politike, uključujući klimatsko djelovanje, održivu infrastrukturu i zdravstvo.

Predsjednica EIB-a, Nađa Kalvinjo, rekla je da ta grupacija sprovodi prioritete EU širom Evrope, a to su jačanje evropske konkurentnosti i liderstva EU u zelenim tehnologijama, kao i pomoć u obezbjeđivanju sigurnije budućnosti ljudima u Uniji i širom svijeta.

„Grupacija je ispunila obećanja. Ostvarila je i premašila ciljeve u pogledu niza ključnih prioriteta EU. To će proizvesti opipljive koristi za sve nas, od bezbjednije vode za piće do unapređenog javnog prevoza, od boljeg pristupa vakcinama do veće pokrivenosti 5G mobilnom mrežom, od otvaranja novih radnih mjesta i povećanja konkurentnosti do energetske sigurnosti i efikasnosti”, rekla je Kalvinjo.

Sa 349 milijardi EUR zelenih investicija mobilisanih od 2021. godine, grupacija je na dobrom putu da postigne cilj da do kraja decenije uloži do hiljadu milijardi u zeleno finansiranje. Direktno finansiranje klimatskog djelovanja i održivosti životne sredine povećano je sa 38 milijardi u 2022. godini na 49 milijardi EUR.

Iz EIB-a su kazali da su tokom prošle godine više od 21 milijardu EUR plasirali za realizaciju inicijative REPowerEU, s ciljem da se smanji zavisnost Evrope od fosilnih goriva i ubrza zelena tranzicija. Kapacitet proizvodnje električne energije za koji su obezbjeđena finansijska sredstva moći će da snabdijeva 13,8 miliona domaćinstava.

„U godini koju je obilježila rastuća nestabilnost širom svijeta, EIB Global, namjenski ogranak Grupacije za investicije van EU, obezbijedio je 8,4 milijardi EUR za projekte, od čega je gotovo polovina usmjerena ka najmanje razvijenim zemljama. U cjelini posmatrano, finansiranje koje je obezbijedio EIB Global u okviru inicijative EU Globalna kapija već je mobilisalo investicije vrijedne 27 milijardi, u skladu sa planom da do 2027. godine dostignu 100 milijardi“, navodi se u saopštenju EIB-a.

Pored skoro dvije milijarde EUR pomoći Ukrajini otkako je počela ruska invazija, banka je prošle godine osnovala fond EU4U, koji podržavaju članice i Evropska komisija, zbog daljeg jačanja ekonomske otpornosti i obnove te države.

Grupacija EIB uložila je 19,8 milijardi EUR u inovacije i 20 milijardi za podršku malim i srednjim preduzećima i firmama srednje kapitalizacije, što su u velikoj mjeri omogućila ulaganja Evropskog investicionog fonda, dijela Grupacije EIB specijalizovanog za finansiranje rizika, koji je prošle godine ugovorio investicije od gotovo 15 milijardi.

To, kako je objašnjeno, uključuje milijardu EUR u okviru inicijative Evropski tehnološki prvaci sa ciljem povećanja broja start up preduzeća u oblasti najnovijih tehnologija i unapređenja konkurentnosti Evrope. Grupacija je, između ostalog, investicijama za podršku inovacijama finansirala i 19 projekata vještačke inteligencije.

Kalvinjo je saopštila da je grupacija EIB, u vrijeme nepovoljne situacije za investiranje, spremna da odigra kontracikličnu ulogu, dopunjujući budžet EU i podržavajući države članice Unije, odgovarajući na jaku tražnju širom Evrope, naročito privatnog sektora.

„Međutim, znamo da izazovi sa kojima se suočavamo iziskuju još veće napore, i možemo pomoći Evropi da realizuje svoje planove. Samo ove sedmice, grupacija EIB najavljuje nove projekte u Švedskoj, Rumuniji, Italiji, Španiji, Francuskoj, Poljskoj, Litvaniji i Bugarskoj kako bi podržala nove zelene tehnologije, od stanica za punjenje električnih vozila do željeznica, zelene proizvodnje čelika i solarnih rješenja”, rekla je Kalvinjo.

Iz EIB-a su saopštili da se očekuje da finansiranje grupacije iz prošle godine podrži investicije u vrijednosti od oko 320 milijardi EUR, dopre do 400 hiljada preduzeća i podrži 5,4 miliona radnih mjesta.

Više od 45 odsto finansijskih sredstava koje je grupacija obezbijedila unutar EU posvećeno je podršci kohezionim regionima, pri čemu je 20 odsto usmjereno za manje razvijene regione u EU, u kojima je bruto domaći proizvod po stanovniku ispod 75 odsto prosjeka EU.

Pregled prošlogodišnjih rezultata po državama biće objavljen 1. februara.

„Grupacija EIB donosi vrijednost svakoj zemlji i sektoru privrede EU. Dajemo snažan doprinos inovacijama, inkluziji, ekonomskoj sigurnosti i konkurentnosti na našem kontinentu i vodimo računa da svuda uspostavljamo partnerske odnose kako bismo povećavali uticaj našeg zajedničkog rada,” rekla je Kalvinjo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije