fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeGrađanima i investitorima olakšati pristup podacima

Građanima i investitorima olakšati pristup podacima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tačnost katastarskih podataka preduslov je pravne države i privlačenja ozbiljnih i stabilnih investicija, saopštio je ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Janko Odović, i ukazao na potrebu pune digitalizacije.

On se danas sastao sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori, Karlom Müllerom, kojeg je upoznao sa planovima Ministarstva na čijem je čelu, apostrofirajući potrebu apsolutne tačnosti katastarskih podataka, kao preduslova pravne države i privlačenja ozbiljnih i stabilnih investicija.

U tom kontekstu, kako je saopšteno iz Ministarstva, Odović je ukazao na potrebu pune digitalizacije.

„Želimo da stvorimo uslove u kojima će jednim klikom, građani i investitori, značajno ubrzati i olakšati pristup podacima, a administrativne procedure učiniti kraćim”, kazao je Odović.

Müller je iskazao spremnost da se Austrija aktivno uključi u taj proces, obezbjeđivanjem dijela sredstava u vidu donacije, kao i pružanjem tehničke i svake druge pomoći.

Kao zemlja sa izuzetno uređenim sistemom planiranja, on je najavio da će Austrija pružiti nesebičnu pomoć u smislu unapređenja kapaciteta ljudskih resursa, kroz organizaciju seminara, radionica i ostalih formi usavršavanja znanja, vještina i kompetencija zaposlenih u ovoj oblasti.

Govoreći o evropskom putu države, Müller je izrazio nadu da će Crna Gora biti prva naredna članica EU i kazao da će Austrija pružiti punu podršku kako bi se taj proces što skorije okončao.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije