fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGrađani manje upoznati sa jedinstvenim evropskim brojem za hitne slučajeve

Građani manje upoznati sa jedinstvenim evropskim brojem za hitne slučajeve

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građani u Crnoj Gori najbolje su upoznati sa brojem policije, a znatno manje sa jedinstvenim evropskim brojem za pozive u hitnim slučajevima i onim za pomoć na moru.

Istraživanje koje je sprovedeno za potrebe Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) je pokazalo da je oko 30 odsto građana Crne Gore upoznato sa brojem 112, što je znatno manje u odnosu na broj policije – 122 sa kojim je upoznato 75 odsto njih.

Sa brojem službe zaštite i spašavanja ili vatrogasaca – 123 upoznato je 56 odsto građana, brojem hitne medicinske pomoći – 124 njih 60 odsto, dok je sa brojem za pomoć na moru – 129 upoznato samo 11 odsto građana.

Pozivi prema ovim brojevima su besplatni.

Iz EKIP-a je saopšteno da svake godine, 11. februara, Evropa proslavlja Evropski dan broja 112 (jedinstveni evropski broj za pozive u hitnim slučajevima).

“Ovaj dan je posvećen podizanju svijesti o broju 112, to je dan za odavanje priznanja rada svih onih koji doprinose u evropskom lancu hitnih službi. Kao takav ovaj dan se obilježava i u Crnoj Gori”, rekli su iz EKIP-a.

Jedinstveni evropski broj za pozive u hitnim slučajevima – 112, treba pozvati u slučaju kada je ugrožen ljudski život, zdravlje ili imovina, to jest kada je potrebna pomoć u slučaju požara, poplava, elementarnih nepogoda, saobraćajne nesreće, pomoć policije, pomoć gorske službe spašavanja.

Pozivom ka ovom broju, u slučaju da je potrebna pomoć više službi, dobija se na, kako su rekli, vremenu i efikasnosti.

“Umjesto da se pozivaju brojevi više službi poziva se samo broj 112, a služba OKC 112 (Operativno komunikacioni centar 112) vrši dalju koordinaciju rada službi za pomoć, na osnovu prijavljenog problema. Sa operaterima OKC 112 komunikacija se može ostvariti na više jezika. Prilikom ulaska u Crnu Goru, korisnicima koji koriste roming, stiže SMS poruka o broju 112”, navodi se u saopštenju.

Važno je istaći da se broj 112 koristi za pozive za pomoć u svim državama Evropske unije, kao i u još nekim državama Evrope.

“OKC 112, automatski dobija lokaciju pozivaoca koji je uputio poziv ili poslao SMS poruku za pomoć. Lociranje korisnika koji koristi mobilni telefon vrši se na osnovu podataka o lokaciji koji se automatski dobijaju od pametnog telefona, WiFi konekcije i mobilne mreže. Najprecizniji je prvi metod, koji koristi podatke o lokaciji dobijene od pametnog telefona gdje je preciznost od dva do 20 metara”, rekli su iz EKIP-a.

Taj metod zbog svoje preciznosti znatno pouzdanije i efikasnije omogućava pravovremeno pružanje pomoći. Za korisnike koji koriste fiksni telefon, OKC 112 dobija adresu na kojoj je registrovan fiksni telefon korisnika.

“Takođe novija motorna vozila imaju mogućnost, da prilikom saobraćajne nezgode automatski upute poziv za pomoć (e-call) prema broju 112, bez ljudskog posredovanja. Automatsko slanje lokacije u trenutku nezgode omogućava pravovremenu i brzu reakciju”, naveli su iz EKIP-a.

U cilju povećanja upoznatosti građana sa važnim telefonskim brojevima, posebno sa brojem 112, EKIP štampa i distribuira edukativne brošure sa važnim telefonskim brojevima i periodično daje saopštenja za javnost.

Važni telefonski brojevi su objavljeni i u nekim štampanim medijima, a nalaze se i na internet stranici EKIP-a: www.ekip.me.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije