fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFinansiranje penzija preko Fonda PIO

Finansiranje penzija preko Fonda PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Do smanjenja penzija neće doći već do njihovog povećanja i to isključivo zahvaljujući projektovanom rastu prosječne zarade, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su, povodom okruglog stola održanog u petak na temu Fiskalne strategije Crne Gore, kazali da će se sve penzije, kao i do sada finansirati isključivo preko Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

Iz Ministarstva su naveli da poreska reforma koja podrazumijeva smanjenje doprinosa za PIO, koja će koštati 180 miliona EUR do 200 miliona EUR, apsolutno je održiva i fiskalno neutralna.

Iz Ministarstva je objašnjeno da će se ona finansirati iz niza kontramjera predviđenih Fiskalnom strategijom, koje će omogućiti rast prihoda koji u konzervativnom scenariju iznose 240 miliona EUR.

“Dakle, značajno više od neophodnog za finansiranje ove reforme, što znači da nema „rupe“ u Fondu PIO već je obezbijeđeno stabilno finansiranje. Ujedno, Fiskalna strategija ne predviđa povećanje opštih stopa: poreza na dodatu vrijednost (PDV), poreza na dohodak, poreza na dobit i slično”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da su svi učesnici u raspravi dobili odgovore na konstatacije, uključujući i one koji ih nijesu sačekali, i sve je precizirano.

Povećanje minimalne i prosječne zarade i posljedično tome povećanje penzija samo je, kako se dodaje, jedna od desetine mjera planiranih Fiskalnom strategijom. Sve mjere su usmjerene na povećanje standarda građana, ali i unapređenje poslovnog ambijenta i konkurentnosti privrede.

“Vodeći se opreznim pristupom pri planiranju prihoda u srednjoročnom okviru, kod kompenzacionih mjera Ministarstvo finansija nije kalkulisalo prihode od legalizacije nelegalno izgrađenih objekata, oduzimanja nelegalno stečene imovine i slično, a što se očekuje”, rekli su iz Ministarstva.

Predstavnici Ministarstva su objasnili da su dvije minimalne zarade od 600 EUR i 800 EUR, što je prosječno 700 EUR, u zavisnosti od stručne spreme zaposlenog, rezultat zahtjeva reprezentativnih predstavnika poslodavaca u okviru obaveznog socijalnog dijaloga koji je vođen na temu ove reforme.

“Time se došlo do optimalnog modela koji omogućava rast zarada svih zaposlenih, a ne samo zaposlenih u javnom sektoru, čemu smo imali prilike da svjedočimo. Ova reforma je zbog toga inkluzivna i pozitivna – za zaposlene i penzionere, kao i za poslodavce, uz očuvanje pune makroekonomske i fiskalne stabilnosti”, smatraju u Ministarstvu.

U dijelu izrečenih sumnji na račun finansiranja penzionog sistema još jednom, radi građana napominju da povećanje minimalne i prosječne zarade i penzije ne zahtijeva reformu Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja niti uvođenje drugog penzionog stuba.

Sve reforme predviđene Fiskalnom strategijom za period od ove do 2027. godine fiskalno su održive, čemu svjedoči suficit tekuće budžetske potrošnje projektovan u periodu od ove do 2027. godine.

“To znači da se zadovoljava „zlatno pravilo“ da država sve tekuće obaveze finansira iz tekućih prihoda, a Crna Gora postaje država sa najmanjim troškovima na rad u Evropi”, rekli su iz Ministarstva.

Stabilnost javnih finansija prioritet je Ministarstva finansija, što dokazuju i ostvareni rezultati u ovoj godini, tačnije suficit budžeta za od januara do kraja juna, prihodi budžeta veći od planiranih u periodu od januara do juna za 78 miliona EUR.

“Za ovu reformu nema zaduženja kao što nije bilo ni pri povećanju minimalne penzije u januaru. Pozajmice će biti korišćene isključivo za vraćanje starih dugova i finansiranje kapitalnih projekata”, navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da je zabilježena realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu od 4,4 odsto jedna je od najvećih u Evropi, a najniža stopa nezaposlenosti do sada od 11,9 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...