fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeFinansijski i tehnološki sektor pritisnuli indekse

Finansijski i tehnološki sektor pritisnuli indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi blago pali, nakon snažnog skoka dan prije, jer su se zbog pada prinosa na obveznice pod pritiskom našle dionice u finansijskom sektoru, a oslabio je i tehnološki.

Dow Jones oslabio je 27 bodova ili 0,11 odsto, na 25.338 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 odsto, na 2.737 poena, a Nasdaq indeks 0,25 odsto, na 7.273 boda, prenosi Hrportfolio.

Na najvećoj svjetskoj berzi u četvrtak se trgovalo opreznije nego dan prije kada su svi vodeći indeksi skočili više od 2,3 odsto, što je bio njihov najveći dnevni dobitak u posljednjih osam mjeseci.

Najviše pažnje privukla je objava zapisnika s nedavne sjednice američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) koja je pokazala da su čelnici banke počeli raspravu o tome kada bi trebalo zastati s povećanjem ključnih kamatnih stopa.

Oni smatraju da bi uskoro trebalo još jednom povećati kamate, međutim razgovarali su i o nizu drugih tema koje utiču na njihove stavove o situaciji u ekonomiji.

Time je potvrđeno da bi Fed uskoro mogao privesti kraju ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje tri godine.

Naime, dan prije predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da su kamatne stope sada sasvim blizu neutralnih nivoa, onih koji niti podstiču niti pritiskaju rast privrede.

Još prije dva mjeseca Powell je govorio da su kamate još daleko od neutralnih nivoa, pa analitičari smatraju da njegove posljednje poruke predstavljaju oštar zaokret.

„Fed-ova gledišta sada su znatno manje agresivna nego što su bila ranije”, kazao je partner u firmi Keator Group, Matthew Keator.

Analitičari očekuju da će Fed u decembru još jednom povećati ključne kamatne stope 0,25 postotnih bodova, već četvrti put ove godine.

Međutim, oni su rekli da bi u narednoj godini Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata jer se usporava rast najvećih svjetskih privreda, što bi moglo negativno uticati i na američku, i jer su cijene nafte posljednjih mjeseci oštro pale, što bi moglo izazvati slabljenje inflacionih pritisaka.

U četvretak je na tržištu vladao oprez i zbog toga što ulagači nijesu sigurni hoće li se trgovinske tenzije između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine ublažiti nakon sastanka predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinping krajem ove sedmice.

U pet od 11 najvažnijih sektora cijene su dionica pale, pri čemu su znatnije, 0,8 odsto, skliznule u finansijskom sektoru, što je posljedica pada prinosa na obveznice jer je sve jasnije da će Fed usporiti tempo povećanja kamatnih stopa. Znatno je, 0,95 odsto, pao i S&P indeks tehnološkog sektora.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle u četvrtak. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,49 odsto, na 7.038 bodova, a pariski CAC 0,46 odsto, na 5.006 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,01 odsto, na 11.298 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

kruzer

U kotorskoj luci tri broda

Kotor, (MINA-BUSINESS) - Kotorska luka primila je tri broda. Na vezu je Viking Jupiter sa...