fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeFinansijski i energetski sektor pritisnuli indekse

Finansijski i energetski sektor pritisnuli indekse

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks oslabili zbog oštrog pada cijena dionica u finansijskom i energetskom sektoru, dok je Nasdaq ojačao zahvaljujući rastu tehnološkog sektora uoči objave poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 126 bodova ili 0,5 odsto, na 25.317 bodova, a S&P 500 0,43 odsto, na 2.755 poena. Nasdaq indeks ojačao je 0,26 odsto, na 7.468 bodova, prenosi Hrportfolio.

Na najvećoj svjetskoj berzi trgovanje u ponedjeljak je bilo vrlo nestabilno. Na samom početku trgovanja indeksi su porasli, zahvaljujući snažnom skoku cijena dionica na kineskim tržištima jer tamošnje vlasti najavljuju podsticajne mjere kako bi zaustavile usporavanje rasta privrede.

Pozitivno je na Vol strit uticao i rast cijena dionica na evropskim berzama, jer se smiruju napetosti između Evropske komisije (EK) i Italije u vezi sa italijanskim budžetskim deficitom.

Međutim, kasnije je na tržištu zavladao oprez jer se ove sedmice očekuju kvartalni poslovni izvještaji niza velikih američkih kompanija, među kojima, i tehnoloških divova, kao što su Alphabet i Amazon.com.

„Ovo je velika sedmica što se tiče poslovnih izvještaja, pa su ulagači nešto suzdržani. Dosad objavljeni rezultati bili su dobri, ali ne svi, a neke su kompanije upozorile na određene probleme”, kazao je strateg u firmi Inverness Counsel, Tim Ghriskey.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, ostvarila je veću zaradu nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija u trećem tromjesečju porasla 21,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su na početku sezone objava poslovnih izvještaja očekivali rast od 21,5 odsto.

Međutim, neke kompanije su upozorile da se osjeća negativni uticaj trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, zbog čega im rastu troškovi poslovanja, kao i usporavanja rasta globale ekonomije.

Najviše su pale, u prosjeku 2,1 odsto, cijene dionica u finansijskom sektoru jer su prinosi na američke državne obveznice skliznuli na najniži nivo u dvije sedmice.

S padom od 1,1 odsto slijedio je energetski sektor, pri čemu je cijena dionice Halliburtona potonula tri odsto, nakon što je ta kompanija za usluge u naftnom sektoru upozorila na slabost na tržištu Sjeverne Amerike.

S druge strane, znatno su, u prosjeku 0,8 odsto, porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru jer se ulagači nadaju dobrim poslovnim rezultatima Alphabeta, Amazon.coma, Microsofta i Apple-a.

Zahvaljujući usponu tog sektora, Nasdaq indeks je u ponedjeljak porastao.

Nakon početnog rasta, na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,1 odsto, na 7.042 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,26 odsto, na 11.524 poena, a pariski CAC 0,62 odsto, na 5.053 boda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...