fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFinansijska podrška EU ključna za evropsku integraciju Crne Gore

Finansijska podrška EU ključna za evropsku integraciju Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Usklađivanje i dostizanje standarda Evropske unije (EU) korišćenjem pretpristupnih fondova ključno je za proces integracije Crne Gore, ocijenjeno je na sastanku IPA sektorskih nadglednih odbora održanom u Podgorici.

Iz Ministarstva evropskih poslova je saopšteno da je razgovarano o napretku i rezultatima u svim sektorima koji su podržani pretpristupnim programima, kao i o tome kako da se podrška iskoristi na najbolji način za Crnu Goru, da bi zatvorila proces pristupanja u narednim godinama.

Otvarajući sastanak, državna sekretarka i nacionalna službenica za ovjeravanje u Ministarstvu finansija, Milica Adžić, je istakla značaj posvećenosti integraciji Crne Gore u EU kroz zajedničke napore nacionalnih vlasti, dominantno izražene kroz implementaciju IPA okvira.

Ona je saopštila da crnogorske IPA strukture, kroz okvir pretpristupne podrške EU, nastoje da usklade zakonodavni i institucionalni okvir sa evropskim standardima i pripreme Crnu Goru za buduće djelovanje kao punopravne članice EU.

Kako je ocijenjeno, kroz podršku tokom godina napravljeni su značajni pomaci, posebno u jačanju institucionalnih kapaciteta, unapređenju ambijenta kroz značajne infrastrukturne projekte, te opipljivim podsticajima u društveno-ekonomskom razvoju i poboljšanju standarda upravljanja.

„Značaj novih IPA programa posebno se ogleda u činjenici da će nacionalne IPA strukture, kroz koordinaciju Ministarstva finansija, rasti unutar šireg okvira regionalne saradnje i približavanja standardima EU. Ministarstvo finansija, sa novim elanom i impulsom, posvećeno je održavanju načela transparentnosti, odgovornosti i partnerstva, koje će biti podržano kroz dinamičnu saradnju sa Evropskom komisijom (EK) i partnerima u Briselu“, navodi se u saopštenju.

Vršitelj dužnosti generalnog direktora za koordinaciju finansijske podrške EU u Ministarstvu evropskih poslova, Bojan Vujović, je poručio da Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora i, uz pozitivan IBAR, očekuje zatvaranje poglavlja sa ciljem da Crna Gora postane naredna članica EU.

Vujović je predstavio trenutno stanje kada je riječ o korišćenju evropskih fondova, te naglasio visok stepen ugovaranja sredstava u okviru IPA II finansijske perspektive koji iznosi 95 odsto, što predstavlja solidnu osnovu za aktuelne napore koji se preduzimaju u okviru IPA III perspektive.

On je ukazao i na aktivnosti u dijelu jačanja institucionalnih kapaciteta za korišćenje EU fondova i ispunjavanje završnih mjerila u okviru Poglavlja 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, te istakao aktuelni rad na reviziji Akcionog plana za ispunjavanje zahtjeva kohezijske politike, kako bi Crna Gora bila spremna da apsorbuje i efikasno koristi dostupne EU fondove nakon članstva.

Vujović se takođe osvnuo na predan i zahtjevan rad crnogorske administracije na izradi Reformske agende za Plan rasta EU za Zapadni Balkan, za koju je EU obezbedila 383,5 miliona EUR podrške, od čega je 60 odsto povoljnih zajmova, a ostatak bespovratna sredstva.

Vlada je 20. juna usvojila listu reformi za Reformsku agendu koja uključuje 32 prioritetne reforme u četiri ključna područja – poslovno okruženje, digitalna i zelena tranzicija, razvoj ljudskog kapitala i vladavina prava.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU, Ingve Engstrom, istakao je potrebu za obezbjeđivanjem resursa i rada na ispunjavanju svih preostalih zahtjeva, kako bi se zatvorila sva poglavlja u narednom periodu.

“EU pruža do sada neviđenu finansijsku podršku kroz novi Plan rasta, uz program pretpristupne podrške. Novina u okviru Reformske agende, dogovorene u Planu rasta, je da će sredstva biti pružena samo kada i ako se postignu ciljevi reformi“, rekao je Engstrom.

Prema njegovim riječima, da bi koristila sredstva iz Plana rasta, Crna Gora će prvo morati da investira u ljude, opremu i IT, i da pažljivo prati sprovođenje dogovorenih reformi.

„Prava korist od Plana rasta nije u finansiranju, već u sprovođenju reformi koje bi značajno unaprijedile ekonomiju Crne Gore,” zaključio je Engstrom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije