fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEvropski embargo i vijesti iz Kine podigli cijene nafte

Evropski embargo i vijesti iz Kine podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u petak iznad 98 USD, budući da su skoro stupanje na snagu embarga EU-a na rusku naftu i signali o mogućem ublažavanju koronamjera u Kini ponovo preusmjerili fokus trgovaca na teškoće u snabdijevanju.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 3,81 USD i iznosila je 98,48 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 4,14 USD višoj cijeni, od 92,31 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta su proteklih dana balansirala između straha od recesije i slabije potražnje nakon podizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i eurozoni i bojazni da će skori embargo EU-a na rusku naftu dodatno stanjiti ionako nedovoljno snabdijevanje.

Zabrana uvoza ruske nafte u EU trebalo bi da stupi na snagu 5. decembra, a grupa najrazvijenijih privreda svijeta G7 još raspravlja o limitu cijene ruske nafte koji bi ipak trebalo da ostavi prostora za trgovinu ruskim barelima izvan EU-a.

Komercijalne zalihe u SAD-u istovremeno padaju, a Vašington je zaključio program prodaje nafte iz strateških rezervi.

Dodatnu podršku cijenama pružio je u petak i slabiji dolar, koji može dodatno podstaći potražnju budući da jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u Kini porastao je u četvrtak na najviši nivo od avgusta, ali je bivši zvaničnik za kontrolu bolesti rekao da će Peking uskoro značajno izmijeniti politiku prema virusu.

Zabrinutost za potražnju ipak nije sasvim opala i Saudijska Arabija je snizila službenu prodajnu cijenu nafte za kupce u Aziji u decembru 40 centi.

Smanjenje je u skladu s procjenama trgovinskih izvora, koje se temelje na slabijim izgledima za kinesku potražnju.

Odvojeni izvještaj Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pokazalo je da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak pojeftinio 1,23 USD na 93,51 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije