fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEvropski dogovor o zabrani uvoza iz Rusije podigao cijene nafte

Evropski dogovor o zabrani uvoza iz Rusije podigao cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak prema 124 USD, podstaknute dogovorom EU o zabrani uvoza ruske nafte brodovima i najavom ukidanja pandemijskih ograničenja u Šangaju, kineskom industrijskom i trgovinskom središtu.

Na londonskom tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u julu je porasla 2,11 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 123,78 USD. U ugovorima s rokovima isporuke u avgustu uvećana je 1,57 USD, na 119,17 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,46 USD višoj cijeni, od 118,53 USD, prenosi Hina.

Trgovci su se usredsredili na dogovor čelnika EU o zabrani uvoza ruske nafte brodovima, koji čini 90 odsto ukupnog uvoza. To je najoštrija sankcija koju je Unija uvela Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

Uvoz sirove nafte postupno će se smanjivati tokom šest mjeseci, a uvoz derivata tokom osam mjeseci. Zabrana neće uključivati naftu koja se doprema cjevovodima, u ustupku Mađarskoj.

“Budući da se dvije trećine ruskog izvoza sirove nafte doprema morem, EU će morati naći zamjenu za oko 1,5 miliona barela nafte dnevno”, objasnio je analitičar PVM-a Tamas Varga.

On je dodao da je količina zapravo bliže 2,1 do 2,2 miliona barela dnevno, budući da Poljska i Njemačka planiraju do kraja godine obustaviti kupovinu nafte i iz cjevovoda.

Podršku cijenama pružila je i najava Šangaja da će od danas građanima odobriti izlazak iz domova i korištenje automobila.

Proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici spremaju se i u julu da povećaju snabdjevanje za samo 432 hiljade barela dnevno, kao i u prethodnim mjesecima, reklo je šest izvora iz OPEC+.

U odvojenom izvještaju je OPEC objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak koštao 120,01 USD, što znači da je poskupio 1,17 USD u odnosu na protekli radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije