fbpx
10.9 C
Podgorica
March 28, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessEvropske zemlje da budu na sigurnom putu turističkog oporavka

Evropske zemlje da budu na sigurnom putu turističkog oporavka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropa će prevazići covid krizu u turizmu, samo kada sve evropske zemlje budu na sigurnom putu turističkog oporavka, ocijenila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice za razvojne politike u turizmu u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Aleksandra Slavuljica-Gardašević.

Iz Ministarstva su kazali da je u Atini, pod pokroviteljstvom Vlade Grčke, održan 66. sastanak Komisije za Evropu Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

“Bila je čast predstavljati Crnu Goru na UNWTO konferenciji za region Evrope. Oporavak turizma od covida se najprije očekuje u Evropi, pa je stav turističkih lidera jasan – saradnja se mora osnažiti jer je evidentan nedostatak iste“, rekla je Slavuljica-Gardašević.

Ona je saopštila da je interesantna najava EU digitalnog covid sertifikata.

„Zapaženo je da postoje nedoumice, pa se isti mora dodatno iskomunicirati, jer sertifikat neće biti obavezujući za putovanja, kako se često tumači, već će predstavljati olakšicu čiju prednost putnici mogu da iskoriste”, objasnila je Slavuljica-Gardašević.

Sastanak je bio prilika da se predstavnici država Evrope, koje su članice UNWTO, okupe i razgovaraju o trenutnoj situaciji u sektoru turizma i putovanja, a koju je u potpunosti odredila globalna kriza izazvana pandemijom COVID-19.

„Učesnicu su se saglasili da oporavak turizma treba rezultirati ekonomskim i socijalnim oporavkom društva u cjelini. U fokusu sastanka su bile aktivnosti UNWTO preduzete kako bi se podstakao oporavak turizma, te podržao opstanak i obnova miliona radnih mjesta koja se oslanjaju na turizam“, navodi se u saopštenju.

Istaknuta je važnost saradnje UNWTO sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i aktivnosti na pružanju tehničke podrške osmišljene da podstakne ekonomski oporavak u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku, Gruziju, Tursku i Turkmenistan.

Bilo je riječi i o tekućim aktivnostima Odbora za razvoj međunarodnog kodeksa za zaštitu turista, kao i o planu aktivnosti UNWTO za naredni period u različitim segmentima.

Generalni sekretar UNWTO, Zurab Pololikashvili, rekao je da Evropa ima šansu da na globalnom nivou predvodi ponovno pokretanje turizma, bezbjedno i odgovorno.

Pod okriljem UNWTO održana je i konferencija posvećena obalnom i pomorskom turizmu, i to kroz paralelne panele na kojima je bilo riječi o izazovima u ovom segmentu turizma, kao i ekonomskoj, ekološkoj i socijalnoj održivosti.

Ministarstvo turizma Grčke najavilo je uspostavljanje prvog centra posvećenog mjerenju održivog razvoja obalnog i pomorskog turizma u istočnom Mediteranu, u saradnji sa UNWTO.

Centar za istraživanje i nadzor zasnivaće se na Egejskom univerzitetu i prikupljaće i analizirati podatke koji se odnose na ekološki, ekonomski i socijalni uticaj turizma.

Crna Gora je postala punopravna članica UNWTO-a u novembru 2007. godine. Od učlanjenja je posvećena poštovanju principa i ispunjenju ciljeva te organizacije.

Najčitanije