fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryEPCG u narednih pet godina ulaže 170 miliona EUR

EPCG u narednih pet godina ulaže 170 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) je ušla u petogodišnji investicioni ciklus vrijedan više od 170 miliona EUR.

Izvršni direktor kompanije, Igor Noveljić kazao je za Javni servis da ta ulaganja predstavljaju sigurnu budućnost, kako za kompaniju, tako i za razvoj energetskog sektora.

Noveljić je rekao da je, osim modernizacije postojećih objekata, cilj da se izgrade novi izvori električne energije iz obnovljivih resursa.

“Vrijednost petogodišnjeg investicionog ciklusa iznosi više od 170 miliona EUR”, rekao je Noveljić i najavio skoro raspisivanje tendera za realizaciju ekološke rekonstrukcije bloka 1, koja bi trebalo da bude završena do 2021 godine.

Vrijednost te investicije iznosi više od 60 miliona EUR, čime će se povećati snage termoelektrane sa 220 na 300 megavati (MW). Takođe, priprema cjelokupne dokumentacije za izradu solarne elektrane kod Ulcinja je u završnoj fazi.

“Imamo već potpisan ugovor sa državom i Vladom, zajedno sa finskom državnom kompanijom Fortum da radimo solarnu elektranu, instalisane snage nekih 250 MW, kod Ulcinja na lokaliteta Briska gora. Radi se o investicionih 200 miliona EUR, značajne proizvodnja oko 450 gigavat sati (GWh) godišnje”, kazao je Noveljić.

U okviru druge faze projekta rekonstrukcije i modernizacije Hidroelektrane Perućica unaprijediće se tehničke karakteristike na tri agregata.
Noveljić je kazao da su u završnim pregovorima sa KFW bankom u cilju obezbjeđivanja novog kreditnog aranžmana i da se radi na projektu ugradnje osmog agregata čija je vrijednost oko 23 miliona EUR.

“I pored toga radićemo i vjetroelektranu na Krnovu, znači druga faza te elektrane koja je oko instalisane snage 50 MW, projekat je veličine oko 60 miliona EUR i on će takođe biti urađen u nekom periodu od naredne četiri godine”, kazao je Noveljić.

On je naveo da se projekat gradnje hidroelektrane Komarnica realizuje saglasno ugovoru o dugoročnoj poslovno-tehničkoj saradnji EPCG i Elektroprivrede Srbije.

Izgradnja hidroelektrane Komarnica, inače, predviđena je Strategijom razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine i nacionalnom strategijom održivog razvoja.

“Ove godine smo u našem budžetu opredijelili sredstva od nekih 500 hiljada EUR za izradu studije izvodljivosti, još jedne hidroelektrane na lokalitetu Kruševo. Brojevi sa kojima sad raspolažemo, odnosno informacije koje imamo govore da je to jedan veoma dobar projekat”, ocijenio je Noveljić.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...