fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEPCG: Spriječiti zloupotrebe i nepotrebne troškove

EPCG: Spriječiti zloupotrebe i nepotrebne troškove

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) je tužila Vladu navodeći da nije imala pravo da sazove vanrednu Skupštinu akcionara te elektroenergetske kompanije 25. februara ove godine, koja odlukom Privrednog suda po njihovom zahtjevu za privremenom mjerom nije ni održana.

Na pitanje sutkinje Danijele Vukčević koji je pravni interes za ovu tužbu, imajući u vidu da Skupštine nije bilo, zastupnik EPCG Luka Boljević je odgovorio da bi usvajanjem ovog tužbenog zahtjeva bila spriječena svaka buduća zloupotreba prava i stvaranje eventualnih troškova, piše Pobjeda.

“Iz cjelokupnog postupanja Vlade tokom decembra prošle i januara ove godine jasno se uviđa da svoju poziciju većinskog akcionara koristi na način da onemogućava manjinskim akcionarima da ostvare svoja prava, time što ne poštuje zakonom i Statutom propisanu proceduru, čime nanosi direktnu materijalnu i nematerijalnu štetu EPCG”, kazao je Boljević.

Zamjenica zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, Sanja Jaredić, je od suda tražila da odbaci tužbu, jer, kako tvrdi, ne postoji pravni interes da se taj postupak vodi, pošto sporna sjednica nije održana.

Ona smatra da u tužbi nijesu ni navedeno kako je država povrijedila proceduru.

Imajući u vidu da nijedna strana nije imala dodatnih dokaza, Vukčević je održala i pripremno i ročište glavne rasprave, a odluku o zahtjevu EPCG najavila u roku od 30 dana.

Privredni sud je tri dana prije zakazane vanredne Skupštine, na zahtjev EPCG, privremenom mjerom zabranio održavanje te sjednice.

U odluci je navedeno da će ova mjera važiti do pravosnažnog okončanja spora koji je EPCG, kao predlagač obezbjeđenja, dužan da pokrene u roku od mjesec.

To je, oko 20 dana kasnije, potvrdilo i Vijeće sudija Privrednog suda u čijoj odluci stoji da je Vlada nezakonito zakazala sjednicu, te da bi njeno održavanje mimo zakonske procedure moglo dovesti do štete zbog narušavanja poslovnog ugleda EPCG.

Vijeće je ocijenilo ispravnim stav suda da se ovom mjerom sprečava nastanak štete zbog mogućnosti potencijalnih sudskih sporova koje bi mogli pokrenuti akcionari.

“Vijeće nalazi da većinski vlasnik nije ispoštovao zakonom propisan postupak sazivanja vanredne Skupštine, jer je bio dužan da dostavi pisani zahtjev Odboru direktora, odnosno nadzornom odboru za održavanje Skupštine, dnevni red i pregled odluka koje treba razmotriti na toj Skupštini”, navdi se u odluci Vijeća.

Navode države da je odluka o privremenoj mjeri iscrpila eventualnu presudu o nezakonitosti zakazivanja sjednice Vijeće je odbilo kao neosnovano navodeći da predmet tužbe, kojom bi se opravdala ova mjera, ne bi bila zabrana održavanja sjednice, već eventualno utvrđenje da li je Vlada imala pravo da je neposredno sazove.

Vlada je prvobitno 11. januara uputila zahtjev EPCG da bord što prije sazove vanrednu Skupštinu, za šta je po zakonu imao rok od 30 dana.

Ne čekajući istek roka, Vlada je 22. januara sama zakazala sjednicu za 25. februar, a resorni ministar Mladen Bojanić optužio EPCG da maksimalno odugovlači sa zakazivanjem.

Iz EPCG su saopštili da taj postupak nema pravno utemeljenje, na šta su u više navrata upozorili i Vladu i resorno ministarstvo, a sjednicu sa istim dnevnim redom zakazali su 11. februara za 16. mart.

Vanredna sjednica, na kojoj su razriješeni Đoko Krivokapić, Ranko Milović, Samir Hodžić, Vladan Radulović, Srđan Spaić, Nikola Vujović i Miloš Konatar, a za nove članove borda izabrani Milutin Đukanović, Mirjana Čizmović, Rajko Radusinović, Aleksandar Dožić, Nenad Marković, Jovan Radošević i Milun Božović, održana je 16. marta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...