fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEPCG obilježava 112 godina postojanja

EPCG obilježava 112 godina postojanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) danas obilježava 112 godina postojanja.

EPCG obilježava 19. avgust kao Dan kompanije, u znak sjećanja na datum kada je, prije 112 godina, kralj Nikola I pustio u rad prvu električnu centralu u Crnoj Gori.

“Ovogodišnji rođendan naše kompanije zgodna je prilika da se podsjetimo rezultata ostvarenih u proteklom periodu, ali i da najavimo buduće aktivnosti, uz podsjećanje na razmjere globalne energetske krize, koje cijelom društvu nalažu oprez i racionalnu potrošnju”, navodi se u saopštenju kompanije.

Oni su naveli da je prošla godina bila obilježena rekordima – najveća proizvodnja, najveći neto profit i najveći stepen naplata u istoriji kompanije.

Takođe, pokrenuti su brojni razvojni projekti, a neki od njih su ušli u fazu realizaciju već u ovoj godini.

“S ponosom ističemo činjenicu da su nedavno, u sklopu projekta Solari 3000+ i 500+, ugrađeni prvi fotonaponski paneli, čime je EPCG potvrdila posvećenost energetskoj tranziciji, ali i spremnost da, poslije četiri decenije, stvara uslove za proizvodnju novih kilovat sati (kWh), što se, u kontekstu globalne energetske krize, ispostavlja kao presudan faktor za očuvanje stabilnosti energetskog sistema”, naveli su iz EPCG.

Oni su dodali da je veoma visok stepen interesovanja građana najbolja potvrda ispravnosti ulaganja u taj projekat i svakako da predstavlja garanciju njegovog širenja.

“Koncept je jednostavan – građani dobijaju priliku da proizvode električnu energiju, čime se pospješuje kako disperzivnost proizvodnje, tako i mogućnost da cio sistem, u svakom segmentu, bude trajno stabilan”, objasnili su iz EPCG.

Iz kompanije su saopštili da je uporedo sa redovnim godišnjim remontima hidropostrojenja, započeta ekološka rekonstrukcija Termoelektrane (TE) Pljevlja, što najvećem postrojenju omogućava produženje radnog vijeka.

“Što se tiče ostalih aktivnosti, poseban značaj pripada projektima toplifikacije Pljevalja, što upućuje na ozbiljan doprinos poboljšanju kvaliteta života u tom gradu, zatim vjetroelektrane (VE) Gvozd, hidroelektrane (HE) Komarnica i mnogim drugim, a sve u funkciji povećanja proizvodnih kapaciteta kompanije”, dodaje se u saopštenju.

U maju ove godine je, prvi put, održan Simpozijum EPCG NET, na kome su učestvovala najveća regionalna imena iz oblasti energetike.

“Značaj ovog skupa se ogleda u činjenici da su gotovo svi učesnici, nezavisno od ugla iz kog nastupaju, saglasni u ocjeni da je energetska kriza nova realnost s kojom se možemo uhvatiti u koštac samo ukoliko djelujemo zajedno, energetski sektor – izvršna vlast – domaćinstva i privreda”, rekli su iz EPCG.

U kompaniji smatraju da je prevazilaženje krize objektivno moguće ostvariti kombinovanjem dvaju faktora – investiranjem u nove izvore energije i stimulisanjem štednje kod kupaca, prvenstveno domaćinstava.

“S tim u vezi je i nova politika popusta koju promoviše naša kompanija, a prema kojoj se olakšice odnose na redovne platiše čija mjesečna potrošnja ne prelazi 500 kWh (13 odsto za članove Zlatnog tima i pet odsto za ostale redovne platiše). Ovaj aspekt je veoma važan, tim prije što je, u ovom trenutku, Crna Gora jedna od rijetkih evropskih zemalja u kojima kompletan teret energetske krize snosi energetski sektor”, kazali su predstavnici EPCG.

Prema njihovim riječima, uporedni primjeri upućuju na praksu državnih mjera pomoći ili povećanja cijena, odnosno uvođenja restrikcija.

“Da bismo ostali kompanija na koju cijelo društvo može da se osloni, neophodno je da svi kupci električne energije, i domaćinstva i privreda i javna uprava, budu svjesni ozbiljnosti trenutka u kome se nalazimo, a koji se, više od bilo čega drugog, ogleda u tome što nas je uvoz nedostajućih količina za prvih sedam mjeseci ove godine koštao 89 miliona EUR više nego prošle”, precizirali su iz EPCG.

Ta razlika je, kako su objasnili, najočitija u sedmom mjesecu.

“Dok smo u julu prošle godine uvozili električnu energiju po cijeni od šest miliona EUR, dotle smo u julu ove godine za uvoz morali da opredijelimo čak 36 miliona EUR. Naznačena razlika je posljedica dramatičnog rasta cijena na tržištu. Prošle godine je prosječna cijena bila 68,39 EUR/MWh, a ove je 247,9 EUR/MWh”, saopštili su iz EPCG.

Posljedično, da bi iz aktuelne energetske krize izašli kao pobjednici, i kao kompanija i kao društvo i kao zemlja, potrebno je djelovati zajednički, svako iz svog ugla – energetski sektor proizvodnjom, uvozom i distribucijom, država adekvatnim i pravovremenim mjerama zaštite sistema, a građani i privreda racionalnom potrošnjom.

Iz kompanije su poručili da nastavljaju da rade u opštem interesu, ponosni na bogatu tradiciju, posvećeni razvoju i uvjereni da se aktuelna energetska kriza može uspješno prebroditi samo racionalnim i sinhronizovanim djelovanjem svih društvenih činilaca.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...