fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEnergetski i rudarski sektor najveći krivci za pad indeksa

Energetski i rudarski sektor najveći krivci za pad indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu pali su u četvrtak, jer se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nastavlja brzo širenje koronavirusa, a do primjene vakcine i normalizacije situacije proći će još neko vrijeme.

Dow Jones oslabio je 1,08 odsto na 29.080 bodova, dok je S&P 500 skliznuo jedan odsto na 3.537 poena, a Nasdaq indeks 0,65 odsto na 11.709 bodova, prenosi SEEbiz.

Od ponedjeljka, kada su američki Pfizer i njemačka kompanija BioNTech objavili da je njihova eksperimentalna vakcina protiv Covida-19 efikasna 90 odsto, na tržištu je vladao optimizam, a cijene dionica su uglavnom rasle.

No, raste i broj oboljelih od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Epidemiolozi pozivaju na oprez dok vakcina ne bude proizvedena i distribuirana.

Kako je jasno da će do normalizacije zdravstvene i ekonomske situacije proći još neko vrijeme, ulagači su u četvrtak odlučili da povuku dio zarade s tržišta.

Zbog toga su najviše pale cijene dionica koje su najosjetljivije na ekonomska kretanja i koje su posljednjih dana najviše rasle.

Osim energetskog i rudarskog sektora, pod pritiskom su se našle i dionice iz sektora povezanih s turizmom.

„Tržište je reagovalo na rast slučajeva Covida širom zemlje. Vijest o vakcini pomogla je početkom sedmice, no za primjenu vakcine treba pričekati još neko vrijeme. A sada gledamo ubrzano širenje virusa”, rekao je strateg u firmi Baird, Michael Antonelli

Čak i nakon pada u četvrtak, S&P 500 indeks je u plusu od početka sedmice oko dva odsto, zahvaljujući vijesti o vakcini i nadi ulagača u brži oporavak ekonomije.

No, podaci za sada ukazuju na spori oporavak.

Objavljeno je da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice pao na najniži nivo u sedam mjeseci. Tempo oporavka tržišta rada je usporio, jer su fiskalne podsticajne mjere istekle i jer je dalje poboljšanje situacije malo vjerovatno dok bijesni pandemija.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,68 odsto na 6.338 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,24 odsto na 13.052 poena, a pariski CAC 1,52 odsto na 5.362 boda.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...