fbpx
NaslovnicaMINA BusinessElektronska evidencija turističkog prometa

Elektronska evidencija turističkog prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je planirala da poveže Registar boravka stranaca sa Centralni turističkim registrom, kako bi došla do preciznije evidencije boravka turista u Crnoj Gori, kao i bolje naplate prihoda, odnosno elektronske evidencije turističkog prometa.

Ta informacije je sadržana u Nacrtu Programa ekonomskih reformi (PER) za period od naredne do 2024. godine, o kojem se javna rasprava završava krajem ove sedmice, pišu Vijesti.

Siva zona poslovanja prisutna je kod velikog broja zemalja, pa tako i u Crnoj Gori i već duži niz godina predstavlja jedan od najvećih izazova, sa kojim se suočava privreda, posebno kada je riječ o uslužnim djelatnostima, odnosno u turizmu, trgovini i građevinarstvu.

Mjera uspostavljanja elektornske evidencje turističkog prometa podrazumijeva unapređenje sistema evidencije boravka turista u Crnoj Gori kroz povezivanje Registra boravaka stranaca i Centralnog turističkog registra uz izradu mobilne aplikacije za prijavu gostiju.

Osnovni cilj je stvaranje preduslova da se na sveobuhvatan način obezbijede tačni i ažurni podaci o ostvarenom turističkom prometu, objašnjeno je u Nacrtu PER-a.

U dokumentu se navodi da se ti podaci odnose na broj i strukturu gostiju u ugostiteljskim objektima, ostvarena noćenja i vrijeme boravka.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

EK: Izabrati predsjednika Vrhovnog suda

Podgorica, (MINA) – Izbor predsjednika Vrhovnog suda i napredak u izradi izmjena Zakona o...