fbpx
NaslovnicaMINA BusinessElektričnu energiju racionalno koristiti

Električnu energiju racionalno koristiti

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) je apelovala na građane da krajnje racionalno koriste električnu energiju i na taj način doprinesu uspješnom rješavanju izuzetno teške situacije u kojoj se, ne svojom krivicom, našao i energetski sektor Crne Gore.

Iz EPCG su kazali da snažna energetska kriza, praćena sve većim nedostatkom energije i vrtoglavim rastom cijena na tržištu koje trenutno dostižu i 510 EUR po megavat satu (MWh), dodatno otežava ionako složenu energetsku situaciju u Crnoj Gori.

„Zbog toga je veoma važno da se električna energija troši krajnje racionalno, kako bismo izbjegli situaciju u kojoj bismo morali da pribjegavamo planskim obustavama u isporuci energije krajnjim kupcima iz kategorije domaćinstva. Upozoravamo i na ozbiljan rizik da se, i pored dovoljno novca za uvoz, potrebne količine energije neće moći nabaviti na tržištu“, upozorili su iz EPCG.

Iz kompanije su stoga još jednom apelovali na građane da svojim odgovornim ponašanjem i racionalnom potrošnjom električne enegije doprinesu uspješnom rješavanju izuzetno teške situacije u kojoj se, ne svojom krivicom, našao i energetski sektor Crne Gore, sa ozbiljnim implikacijama na ukupnu ekonomiju države.

„Ističemo da, kao ozbiljna i društveno odgovorna kompanija, preduzimamo sve mjere i radnje kako bismo izbjegli uvođenje restriktivnih mjera u potrošnju, kao i, eventualno, rast cijena električne energije za distributivne potrošače“, dodaje se u saopštenju.

Iz EPCG su podsjetili da je Odbor direktora početkom jula donio odluku o utvrđivanju popusta za električnu energiju distributivnim kupcima za period od 1. jula do 30. septembra u rasponu od pet do 13 odsto na vrijednost obračunate aktivne električne energije i mrežnih usluga.

„Tom odlukom, koja je za osnovni cilj imala podsticanje na štednju električne energije, obuhvaćeni su kupci iz kategorije domaćinstva, članovi Zlatnog tima, kao i ostali redovni kupci, koji mjesečno troše manje od 500 kilovat sati (kWh) električne energije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...