fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkspertska obuka za 110 carinskih službenika

Ekspertska obuka za 110 carinskih službenika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Twinning Light projektom obezbijeđena su specijalističke i ekspertske obuke za 110 carinskih službenika i omogućena efikasnija zaštita crnogorskih granica, saopštio je direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Vladimir Bulajić.

U Evropskoj kući u Podgorici danas je održana konferencija kojoj su prisustvovali akteri Twinning Light projekta „Podrška Upravi prihoda i carina za obezbjeđivanje efikasne i efektivne carinske kontrole na granicama“, koji finansira Evropska unija (EU).

Twinning light projekat je pokrenut kako bi se podržala nastojanja Crne Gore za pristupanje EU, jačanjem carinskog nadzora i jačanjem kapaciteta UPC da spriječi ilegalnu trgovinu.

Projekat je realizovala njemačka Centralna carinska uprava zajedno sa UPC Crne Gore.

Bulajić je na konferenciji zahvalio na podršci međunarodnim partnerima, navodeći da je uz podršku njemačke Uprave carina, uspješno okončan projekat vrijedan 100 hiljada EUR.

“Obezbijeđene su specijalističke i ekspertske obuke za oko 110 carinskih službenika i omogućeno da efikasnije štitimo naše granice”, rekao je Bulajić.

On je kazao da je UPC krvotok javnih finansija i jedan od najvažnijih organa državne uprave.

“Predstavlja jedan od glavnih stubova na kojima počivaju osnovni interesi i potrebe društva, kroz naplatu javnih prihoda, olakšavanje trgovine, kao i očuvanje bezbjednosti granica i carinskog područja”, naglasio je Bulajić.

On je poručio da menadžment UPC radi na tome da u narednom periodu ima vidljive i mjerljive rezultate u svim segmentima rada na nacionalnom nivou, kao i međunarodnom.

Prema riječima Bulajića, saradnja sa srodnim službama iz drugih zemalja predstavlja, ne samo primjer otvorenosti i spremnosti za usvajanje novih znanja i razmjenu iskustava, nego i partnerskog odnosa koji UPC njeguje u radu.

“Posebno nam je značila konstruktivna saradnja u realizaciji projekta sa partnerskom njemačkom carinskom službom, kao i podrška Delegacije EU u Crnog Gori, GIZ-a, kao i državnih organa koji su doprinijeli uspješnom okončanju projekta, realizovanog u okviru programa IPA 2018″, istakao je direktor UPC.

Njemačka šefica projekta Ulrike Berg-Haas i vođa komponente Manfred Hofman rekli su da su zadovoljni projektom koji finansira EU, i što su postavili profesionalnu osnovu za dalji razvoj ka cilju projekta – osnaživanju Uprave prihoda i carina Crne Gore.

Oni su se zahvalili svima koji su uključeni, kako crnogorskim tako i njemačkim kolegama, na zalaganju i kolegijalnoj saradnji.

Projekt menadžerka UPC Marija Nenezić Antelj naglasila je značaj ekspertskih obuka koje su službenicima UPC pružile kolege iz njemačke Uprave carina.

Ona je kazala da je zadovoljstvo menadžmenta Uprave, kao i oko 110 službenika različitih organizacionih jedinica, koji su imali priliku da uče od eksperata iz Njemačke izuzetno značajno.

“Svaka obuka je i bila prilika da naučimo nešto novo i da u narednom periodu carinski službenici, koji su prošli obuke, prenesu stečena znanja i vještine na svoje kolege i unaprijede rad carinske službe Crne Gore”, rekla je Nenezić Antelj.

Šef Odsjeka za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Yngve Engstroem rekao je da je u proteklih šest mjeseci, više od 100 crnogorskih carinika steklo dragocjeno znanje i iskustvo kroz praktičnu obuku sa njemačkim kolegama.

“Time će crnogorska administracija biti učinkovitija, a granice zemlje sigurnije, ali i značajno doprinijeti procesu integracija u EU”, istakao je Engstroem.

Iz UPC su kazali da su ciljevi Twinning projekta bili promocija i unapređenje aktivnosti Vlade na obezbjeđenju spoljnih granica Crne Gore, kao i podrška važnim mjerama za olakšavanje prekogranične trgovine i jačanje kapaciteta Uprave.

Kako su naveli, održano je 16 obuka i radionica na terenu u Crnoj Gori.

“Njemački carinici su razmijenili svoja teorijska i praktična iskustva sa svojim kolegama na raznim granicama Crne Gore, u vezi sa uvozom i izvozom robe u cilju jačanja kapaciteta Uprave”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su na aerodromu, u luci, na putnim granicama i na željezničkim prelazima, crnogorski zvaničnici upoznati sa metodama kontrole koje se koriste u Njemačkoj i EU.

Iz UPC su kazali da u analiza rizika, pretraga vozila i osnova naknadnih metoda ispitivanja i istraživanja bili su u fokusu obuke isto kao i teorijska nastava i razumijevanje, koje bi se u budućnosti mogle koristiti kao multiplikatorska obuka i dalje obrazovanje.

Crnogorskim kolegama je predstavljeno integrisano upravljanje granicom i šengenski propisi.

Grupa crnogorskih službenika je u martu učestvovala u studijskoj posjeti Njemačkoj.

U blizini Berlina, njemačka carina je dala uvid u lokalne kontrolne jedinice i kontrolno područje novog aerodroma Berlin-Šonefeld.

Učesnici su posjetili i jedan od 22 carinska centra za obuku u Njemačkoj gdje stotine carinskih službenika prolaze osnovnu i naprednu obuku.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije