fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEBRD pruža podršku mladima u biznisu

EBRD pruža podršku mladima u biznisu

Podgorca, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržaće, preko partnerskih finansijskih institucija, mlade u biznisu kroz obezbjeđenje kreditnih sredstava i savjetodavnu podršku za unaprijeđenje poslovanja kroz bespovratna sredstva.

Iz EBRD su kazali da će mikrofinansijska institucija Alter Modus dobiti kreditnu liniju u vrijednosti od tri miliona EUR za dalje kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća koja su u vlasništvu ili njima rukovode preduzetnici mlađi od 35 godina.

Projekat je usklađen s misijom Alter Modusa da se obezbijede sredstva kategorijama stanovništva koje imaju otežan pristup finansiranju. Stoga će misija Alter Modusa biti podržana programom pod nazivom Mladi u biznisu, koji će pomoći da se umanje postojeće finansijske teškoće za mikro, mala i srednja preduzeća i podrži njihov rast i razvoj.

„Očekuje se da će narednih godina EBRD program za Zapadni Balkan Mladi u biznisu obezbijediti ukupno 100 miliona EUR lokalnim finansijskim institucijama u šest zemalja regiona. Pored pristupa finansiranju, EBRD će pružati savjetodavne usluge u vidu konsultantskih projekata, e-učenja i obuka, a sve sa ciljem podsticanja preduzetništva mladih i finansijske inkluzije“, navodi se u saopštenju.

Švedska Vlada preko Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Vlada Italije preko Centralnoevropske inicijative podržavaju realizaciju programa putem bespovratnih sredstava koja će biti iskorišćena da se omogući lokalnim finansijskim institucijama da unaprijede kapacitete i razviju nove finansijske proizvode za mlade preduzetnike, kao i da se pomogne malim i srednjim preduzećima koja ispunjavaju uslove, da unaprijede poslovne procese i razviju poslovanje.

Šef EBRD-a u Crnoj Gori, Remon Zakarija, kazao je tokom potpisivanja te kreditne linije da se u banci raduju što će sa dugogodišnjim partnerom Alter Modusom pokrenuti program Mladi u biznisu u Crnoj Gori, za koji će mikrofinansijska institucija imati priliku da uspostavi sopstveni jedinstveni poslovni model.

„Osnaživanje preduzetništva kod mladih i stvaranje novih mogućnosti za njih, pomoći će Crnoj Gori da podstakne ekonomiju i inspiriše mlađe generacije da daju doprinsos svojoj zemlji. Cilj nam je da kroz ovaj program obezbijedimo bolji pristup finansijama i savjete koji će pomoći da se ovaj talenat njeguje proizvodom prilagođenim potrebama mladih”, naveo je Zakarija.

Izvršna direktorka Alter Modusa, Ana Kentera, smatra da je važno da se mladi u biznisu finansijski podrže u pravo vrijeme i na odgovarajući način.

„Od suštinskog značaja za razvoj preduzetništva među mladima je da im se pruži finansijska podrška, ne samo u materijalnom smislu, već i kao podsticaj mladim ljudima kroz saznanje da postoje institucije kao što su EBRD i Alter Modus koje vjeruju u njih i njihov potencijal“, rekla je Kentera.

Ona je dodala da će program Mladi u biznisu pomoći u ostvarenju ciljeva i sprovošenju misije.

Alter Modus je osnovan 1997. godine i klijent je EBRD-a od 2004. godine. Vodeća je mikrofinansijska institucja u Crnoj Gori sa tržišnim učešćem od 67 odsto u dijelu ukupne imovine.

Ovom kreditnom podrškom, Crna Gora postaje četvrta zemlja Zapadnog Balkana koja se pridružuje programu Mladi u biznisu, nakon Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine. Slične kreditne linije već su uspješno plasirane u Egiptu i Maroku.

EBRD je do danas uložio više od 708 miliona EUR u Crnu Goru. Glavne oblasti na koje se EBRD fokusira u zemlji su unapređivanje konkurentnosti privatnog sektora, produbljivanje tranzicije na zelenu ekonomiju u Crnoj Gori i podrška daljem povezivanju i regionalnoj integraciji.

EBRD takođe pruža savjetodavne usluge malim preduzećima u Crnoj Gori, uz redovne obuke i događaje za širok spektar mikro, malih i srednjih preduzeća, od investiranja u inovativne biznise sa jakim rastućim potencijalom kroz tzv. venture kapital do agrobiznisa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije