fbpx
NaslovnicaMINA BusinessĐurović: Skupština da predlaže guvernera umjesto predsjednika države

Đurović: Skupština da predlaže guvernera umjesto predsjednika države

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Demokratski front (DF) predložio je izmjene i dopune Zakona o Centralnoj banci Crne Gore (CBCG), prema kojima bi guvernera vrhovne monetarne institucije predlagala Skupština, umjesto predsjednika države.

Poslanik DF-a, Dejan Đurović, kazao je da su te izmjene Zakona predate u skupštinsku procedure.

“Prema novom zakonu predlažemo da guvernera imenuje Skupština na predlog nadležnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Guverner će se birati na šest godina i ne može biti imenovan više od dva puta u svom mandatu”, rekao je Đurović.

On je saopštio da je sadašnji guverner Radoje Žugić u v.d. stanju od 14. oktobra, a postoji najava predsjednika Mila Đukanovića da ga po važećem zakonu imenuje treći put.

“To nema zakonskog osnova”, dodao je Đurović.

On je naveo da bi tim izmjenama uveli model da guvernera predlaže Skupština za šta je najbolji primjer Hrvatska. Ove izmjene su usklađene sa svim evropskim zakonima.

“Ovako otklanjamo politiku iz izbora za guvernera. Aktuelni guverner je bio u dužem periodu član Demokratske partije socijalista (DPS). Ovo je početak demontaže DPS-a nakon jednog perioda zastoja u ovoj posljednjoj Vladi”, rekao je Đurović.

On je naveo da svaki građanin Crne Gore koji ima reference može da se kandiduje i to je najdemokratskiji način izbora guvernera u Crnoj Gori u posljednje vrijeme.

Đurović je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da očekuje podršku kolega iz Građanskog pokreta URA, Demokrata i Socijalističke narodne partije (SNP) te da je inicijativa formirana u konsultacijama sa njima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije