fbpx
NaslovnicaGlavna vijestĐurović: Predložićemo ukidanje PDV-a na solarne panele

Đurović: Predložićemo ukidanje PDV-a na solarne panele

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma priprema nove mjere za ublažavanje posljedica najavljene energetske krize na jesen, u okviru kojih će ministru finansija, Aleksandru Damjanoviću, dati predlog za ukidanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) na solarne panele.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, rekao je da smanjenje PDV-a na solarnu energiju ima za cilj bržu tranziciju ka obnovljivim izvorima, što će dugoročno osigurati bolje snabdijevanje strujom i pomoći građanima i privredi u slučaju poremećaja na tržištu i loše hidrološke situacije.

Mjeru ukidanja PDV-a na solarne panele nedavno je najavila i Vlada Hrvatske.

“Podsjećamo da je zbog poremećaja na tržištu energenata tokom proteklih mjeseci crnogorska Vlada smanjila za 50 odsto akcize na gorivo zbog čega je ono najjeftinije u regionu, dok je kroz saradnju Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ograničena cijena peleta na maksimalno 269 EUR po toni kod proizvođača i 320 EUR u trgovini na malo”, naveo je Đurović u saopštenju.

Prema njegovim riječima, kroz potpisivanje sporazuma o saradnji sa najvećim trgovačkim lancima u zemlji, obezbijeđen je kontinuitet snabdijevanja osnovnim, ali i svim drugim životnim namirnicama u narednim mjesecima, uz obavezu držanja rezervi ukoliko za to bude potrebe.

“Kako bi reagovalo na rastuću inflaciju Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je takođe ograničilo i marže na veleprodajne i maloprodajne cijene ulja, brašna, soli i šećera, dok budno prati i analizira kretanja na tržištu”, dodao je Đurović.

Uprkos glasovima pojedinih partija kojima je prošle sedmice izglasano nepovjerenje aktuelnoj Vladi, ona će, kako je zaključio Đurović, i u narednim danima raditi na novim mjerama pomoći građanima i privredi kako bi se izborili sa svim izazovima koji državu očekuju na jesen.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Obavezna rezerva 290,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Obavezna rezerva banaka na kraju januara je, prema podacima Centralne banke...