fbpx
NaslovnicaMINA BusinessĐurišić napustio Abazovića

Đurišić napustio Abazovića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjetnik predsjednika Vlade za vazduhoplovstvo, Zoran Đurišić, obavijestio je premijera Dritana Abazovića da prekida saradnju sa njim, jer mu nije prihvatao predloge o budućem radu nacionalnog avio-prevoznika ToMontenegra i imenovanju stručnih osoba na ključnim pozicijama.

“I nakon pet mjeseci ogromnih napora, pri čemu sam uložio svo svoje višedecenijsko iskustvo iz oblasti civilne avijacije pokušavajući da utičem na stvaranje stabilne i zdrave avio-kompanije koju je moguće uspostaviti samo sa profesionalnim izvršnim direktorom i Odborom direktora, 43. Vlada, kao i nekoliko prethodnih, totalno urušava jedan od najvažnijih projekata koji je svojevrsan podupirač crnogorske ekonomije”, naveo je Đurišić u pismu javnosti povodom svoje ostavke.

On je rekao da je od četiri profesionalca koja je predložio premijeru za Odbor direktora izabrao samo jednoga, dok je drugi član koji dolazi iz vazduhoplovstva bio Abazovićev izbor, prenosi portal Vijesti.

“Dakle od pet, vazduhoplovno su kredibilna samo dva člana. Tada sam se obratio medijima i zbog odstupanja od struke i kršenja profesionalnih principa ukazao sam da je premijer svega mjesec prije imenovanja Odbora direktora na sjednici Vlade izjavio ‘Crna Gora nažalost nema svoju avio-kompaniju’. Potrošio sam ogromnu energiju da ga ubijedim da ipak imamo nacionalnu avio-kompaniju, međutim svaki pokušaj da učinim nešto konstruktivno bio je jalov, jer sa druge strane sjede totalne vazduhoplovne analfabete, to jest političke partije, koje, po svaku cijenu, grabe svaku mrvicu sa stola”, poručio je Đurišić.

Te mrvice, kako tvrdi, obično znače desetinama miliona EUR štete.

“Premijeru sam objasnio da za izvršnog direktora kompanije mora doći čovjek profesionalan, kredibilan i sa značajnim iskustvom iz vazduhoplovstva. Nakon što je kompanija osam mjeseci bila bez Odbora direktora i bez izvršnog direktora, na moju inicijativu konačno je izabran kakav takav Odbor direktora”, kazao je Đurišić.

Prema njegovim riječima, kompanija bez izvršnog direktora vodi anarhiji u sistemu gdje se to ne smije dopustiti, a iz razloga što je veoma opasno.

“Najvažniji dio uspjeha avio-kompanije, mogu reći 80 odsto, direktno zavisi od kvaliteta kadra koji je na pravim mjestima. Nažalost, iz nekih razloga koji nemaju veze sa profesijom i strukom, premijer je podlegao određenim uticajima. Moja pozicija je potpuno marginalizovana, a sve moje sugestije i predlozi anulirani”, naveo je Đurišić.

On je rekao da u kompaniji, na značajnim pozicijama, i dalje sjede dijelovi garniture koja je pod velom tajne kupila avione.

“Kompanija obavlja saobraćaj sa samo jednim avionom, što je manje nego 1999. godine. A u posljednjih godinu i po, sa svega jednim i po avionom, napravljen je gubitak od preko deset miliona EUR. Pod ovakvim okolnostima, moj vazduhoplovni kredibilitet i dostojanstvo mogu biti urušeni, te stoga gospodin Abazović i ja od danas prekidamo saradnju koju smo imali, a u kojoj nijesam uspio da realizujem nijedan razuman predlog”, zaključio je Đurišić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije