fbpx
NaslovnicaGlavna vijestĐukanović: Krivične prijave protiv bivšeg rukovodstva EPCG

Đukanović: Krivične prijave protiv bivšeg rukovodstva EPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Milutin Đukanović kazao je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv bivšeg premijera Duška Markovića, bivše ministarke ekonomije Dragice Sekulić, vlasnika Uniproma Veselina Pejovića i članova bivšeg Odbora direktora.

On je naveo da su, već nakon desetak dana od promjena u EPCG, uočene teške zloupotrebe koje su se dešavale u prethodnom periodu.

“Iz tih razloga sam odlučio da podnesem krivičnu prijavu protiv Markovića, Sekulić, Pejovića, protiv svih članova bivšeg Odbora direktora na čelu sa predsjednikom Đokom Krivokapićem i protiv bivšeg izvršnog direktora EPCG Igora Noveljića”, rekao je Đukanović.

Kako je naveo, suština te krivične prijave je da su Marković i Sekulić “poklonili” Pejoviću besplatne akcije “koje je on kasnije prodao državnoj energetskoj kompaniji za 17 miliona EUR”.

On je pojasnio da su Marković i Sekulić, u čijoj je nadležnosti tada bila oblast energetike, kroz Vladinu uredbu dodijelili Unipromu, čiji je vlasnik Pejović, “nesrazmjerno veliku količinu takozvanih besplatnih emisionih CO2 kredita.”

“A prilikom dodjele tih istih kredita državnoj kompaniji EPCG, bivši premijer i ministarka su značajno potcijenili planove i bilanse EPCG i dodijelili joj značajno manji iznos od realnog”, kazao je Đukanović.

Tako su, kako je naveo, EPCG i KAP dobili identičan iznos od po 1.020.840 tona CO2.

“Tako je, zbog snižene proizvodnje Kombinata aluminijuma, broj dodijeljenih emisionih kredita značajno prevazilazio njegove potrebe, dok je broj dodijeljenih emisionih kredita za EPCG bio značajno niži od bilansirane potrošnje uglja”, ukazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, takva podjela besplatnih kredita za emisiju CO2 predstavljala je samo osnovu za “bezočnu, drsku i krvničku pljačku Elektroprivrede, države i, u krajnjem, njenih građana”.

“KAP, odnosno firma Pejovića ima viška, a EPCG manjka CO2 kredita. EPCG nedostaju u prošloj i ovoj godini po 307 hiljada tona emisionih kredita CO2”, naveo je Đukanović.

Umjesto da, kako je kazao, EPCG na aukciji kupi nedostajuće kredite, tako što bi uplatila u stoprocentnom državnom Fondu za zaštitu životne sredine iznos za dvije godine od nepunih 18 miliona EUR, “pristaje da joj Pejović na nešto što je platio nula EUR da popust od pet odsto i proda za gotovo 17 miliona”.

Prema njegovim riječima, da je EPCG uplatila 18 miliona EUR u državni fond za zaštitu životne sredine, Fond bi kroz ulaganja vratio Elektroprivredi gotovo sav novac.

On je kazao da će ekološka rekonstrukcija termoelektrane Pljevlja koštati EPCG oko 50 miliona EUR.

“Prirodno je bilo očekivati da se značajna sredstva kojim bi raspolagao Fond ulože u taj projekat. Šta je finale? i EPCG i Fond ostali su bez novca”, naveo je Đukanović.

On je, kao još jedan primjer koji, “razotkriva pljačku”, naveo da je EPCG u februaru već platila kompletan iznos nedostajućeg kredita.

“Za čitavu godinu, iako se može desiti da dođe do nekih problema u radu Termoelektrane, mi ne možemo sve to predvidjeti. Ali, uglavnom, Pejović je dobio novac unaprijed. To je teško predvidjeti i treba biti oprezan, ali kad treba pljačkati, tu opreza nema”, rekao je Đukanović.

To je, kako je kazao, samo početak raskrinkavanja i onoga što se radilo u EPCG.

Đukanović je najavio da će biti “još interesantnih tema”.

“Počev od privatizacije Rudnika uglja Pljevlja, kupovine sopstvenih akcija, odnosa sa Prvom bankom, Unipromom, kupovina električne energije po nenormalnim uslovima od povlašćenih proizvođača”, naveo je Đukanović.

On je rekao da su danas donijeli odluku da formiraju komisije koje će utvrditi sve što se dešavalo u prethodnom i predložiti šta da se radi u narednom periodu.

“Očigledno je da ovu pljačku nije mogao da sprovede pojedinac, već se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi”, kazao je Đukanović.

On je poručio da će biti izgrađeni novi izvori električne energije, navodeći da je struja jedini konkurentni proizvod iz Crne Gore koji se nalazi na svjetskim berzama.

“U interesu kompanije i građana biće poslovanje EPCG, biće novih radnih mjesta, zapošljavanja i pristojnih plata, ali krađa će biti zabranjena riječ u ovoj kompaniji. EPCG će ostati i postati lokomotiva razvoja čitave Crne Gore”, zaključio je Đukanović.

Najčitanije