fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDukaj: Vlada prepoznaje potencijal vještačke inteligencije

Dukaj: Vlada prepoznaje potencijal vještačke inteligencije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada prepoznaje potencijal vještačke inteligencije (AI) i želi da uz njenu upotrebu poboljša rad javne uprave, ubrza ekonomski razvoj i doprinese društvu, saopštio je ministar javne uprave, Marash Dukaj.

„Evropska unija (EU) je u maju ove godine usvojila Zakon o vještačkoj inteligenciji (AI Act), pa će Crna Gora, kao država koja je najdalje odmakla u procesu integracija sa EU, morati svoju regulativu uskladiti sa pravnom tekovinom EU“, kazao je Dukaj na otvaranju Al konferencije, u organizaciji Svjetske banke (SB).

On je naveo da se vještačka inteligencija rapidno razvija i prožima kroz sve sfere društva.

Radi se o tehnologiji koja može značajno da unaprijedi rad javne administracije, donoseći brže i efikasnije usluge za građane, smanjujući birokratiju i povećavajući transparentnost.

„Građanima vještačka inteligencija može poboljšati svakodnevni život, kroz personalizovane usluge i bolje upravljanje resursima, dok za privredu donosi nove prilike za inovacije, optimizaciju poslovnih procesa i kreiranje novih radnih mjesta“, kazao je Dukaj.

On je ocijenio da je dvodnevna radionica prvi važan korak ka uvođenju vještačke inteligencije u crnogorske institucije, kao nešto što je nezaobilazno i neophodno.

„Zajedno sa SB na ovaj način dajemo snažan impuls našem opredjeljenju da u poslovne procese uvodimo i AI tehnologije. Pravimo i prvi korak ka razvoju AI tehnologija, a to je stvaranje preduslova za izradu prve Strategije vještačke inteligencije Crne Gore“, rekao je Dukaj.

Ministarstvo javne uprave će, kako je najavio Dukaj, predvoditi proces kreiranja prve Strategije vještačke inteligencije Crne Gore, u najvećem mogućem potencijalu.

„Ovo je početak jednog važnog puta za Crnu Goru u razvoju sveobuhvatne AI strategije, a ova radionica postavlja temelje za budućnost u oblasti vještačke inteligencije u našoj zemlji“, zaključio je Dukaj.

Ministarstva javne uprave će, u saradnji sa SB, u okviru BEST projekta definisati strateški pravac i Mapu puta razvoja vještačke inteligencije u Crnoj Gori, u cilju ostvarivanja spremnosti za rješavanje svih potencijalnih izazova i ostvarivanje benefita koje ova oblast donosi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije