fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržavno željezničko preduzeće nema papire za nekretnine od 16 miliona

Državno željezničko preduzeće nema papire za nekretnine od 16 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državno preduzeće Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS) dobilo je mišljenje sa rezervom na finansijske iskaze u prošloj godini od nezavisnog revizora.

Dan piše da je mišljenje sa rezervom dato iz više razloga, a jedan je taj što je društvo na kraju prošle godine iskazalo knjigovodstvenu vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme u iznosu od 16,5 miliona, u okviru kojih je iskazalo nekretnine, zemljište u iznosu od 11,4 miliona i građevinske objekte 3,84 miliona.

“Na osnovu dokumentacije koja nam je prezentovana nijesmo bili u mogućnosti da u materijalno značajnom iznosu usaglasimo registar osnovnih sredstava društva sa vlasničkim listovima, odnosno podacima iz katastarske evidencije Uprave za nekretnine o upisanom pravu svojine na određenim nekretninama”, piše u izvještaju nezavisnog revizora Računovodstvo i revizija.

U izvještaju se dodaje da za imovinu koju društvo koristi u kontinuitetu za obavljanje osnovne djelatnosti, a za koju nema upisano odgovarajuće vlasništvo, društvo nije obavilo nikakva rezervisanja za moguće štete ili gubitke.

Posljednja nezavisna procjena vrijednosti imovine realizovana je 2010. godine za potrebe osnivanja društva u postupku restrukturiranja putem odvajanja od akcionarskog društva Željezničkog prevoza.

Revizori su skrenuli pažnju da je OŽVS na kraju prošle godine iskazalo tekuće obaveze u visini od 3,4 miliona EUR, što je više od tekuće imovine za iznos od 1,4 miliona EUR.

Pored toga, za prošlu godinu društvo je ostvarilo neto gubitak od 652,8 hiljada EUR i iskazalo je akumulirani gubitak od 5,93 miliona na kraju prošle godine.

“Uzimajući u obzir navedeno, rukovodstvo je svjesno da u ovom trenutku postoje neizvjesnosti oko sposobnosti društva da iz vlastitih izvora ostvari svoje potrebe za finansiranjem. Ove činjenice ukazuju na postojanje materijalno značajnih neizvjesnosti koje mogu da izazovu sumnju u pogledu mogućnosti društva da posluje u skladu sa načelom stalnosti poslovanja”, naveo je revizor.

OŽVS je na kraju prošle godine iskazalo zalihe u iznosu od 1,23 miliona u okviru kojih je iskazana vrijednost zaliha koje nijesu imale izlaz u posljednjih 365 dana od 1,132 miliona EUR.

Najčitanije