fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDržavni dug na kraju septembra 3,99 milijardi EUR

Državni dug na kraju septembra 3,99 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju septembra ove godine iznosio je 3,99 milijardi EUR ili 70,17 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

“Ukupan državni dug sa depozitima na kraju septembra je iznosio 3,69 milijardi EUR ili 64,79 odsto BDP-a”, navodi se u danas objavljenom izvještaju Ministarstva.

Spoljni dug iznosio je 3,62 milijarde EUR, odnosno 63,59 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 375,25 miliona EUR, odnosno 6,58 odsto BDP-a. Depoziti su na kraju septembra iznosili 306,55 miliona EUR, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, ili 5,38 odsto BDP-a.

“Tokom trećeg kvartala ove godine došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na drugi ovogodišnji kvartal, prije svega usled redovnog izmirenja kreditnih obaveza, a uzimajući u obzir činjenicu da tokom ovog kvartala nije bilo novih kreditnih aranžmana”, precizira se u izvještaju.

Iz Minstarstva su kazali da je u trećem kvartalu povučeno ukupno 30,68 miliona EUR, od čega se 9,61 milion EUR, odnosno 9,33 miliona USD, odnosilo na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo.

“Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, unapređenja putne infrastrukture i slično, u toku trećeg ovogodišnjeg kvartala povučeno je oko 21,07 miliona EUR”, dodali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su rekli da je tokom trećeg kvartala izvršena otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 54,4 miliona EUR, od čega se 5,53 miliona EUR odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je nerezidentima iznosila 48,87 miliona EUR.

“U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 18,66 miliona EUR, od čega je otplata ino kamate iznosila 18,05 miliona EUR, dok se ostatak odnosio na otplatu domaće kamate”, zaključuje se u dokumentu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...