fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržavna kasa stabilna

Državna kasa stabilna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada i Ministarstvo finansija u kontinuitetu održavaju visok nivo likvidnosti budžeta, uz izmirenje svih planiranih obaveza u predviđenim rokovima, odnosno bez kašnjenja, saopšteno je iz tog resora.

U izvještaju o stanju u javnim finansijama, koji je Ministarstvo finansija u petak uputilo diplomatskim konzularnim predstavnicima i međunarodnim finansijskim partnerima, navedeno je da je pozitivan trend likvidnosti posljedica, prije svega, visoke naplate prihoda, koja je iznad plana iz mjeseca u mjesec ove godine, pišu Vijesti.

Istaknuto je da svi indikatori javnih finansija ukazuju na stabilnost, održivost, ali i odgovorno upravljanje javnim finansijama.

Izvještaj je prošle sedmice na sjednici Vlade najavio ministar finansija Aleksandar Damjanović da bi, kako je kazao, “preduprijedili neke pokušaje da se kroz spinove jednom broju predstavnika diplomatske mreže u zemlji serviraju potpuno netačne informacije i da se traži alibi za politička dešavanja, u ovim stvarima”.

Premijer Dritan Abazović je podržao stav Damjanovića.

“Na današnji dan u državnoj kasi na raspolaganju je 196,85 miliona EUR gotovinskih depozita, plus 38,48 hiljada unci zlata, što je oko 68,87 miliona, odnosno preko 265 miliona ukupnih depozita, što predstavlja preko četiri odsto procijenjenog bruto domaćeg prizvoda (BDP) i čime se može obezbijediti redovno funkcionisanje države i izmirivanje obaveza u višemjesečnom periodu“, navodi se u izvještaju.

U dosadašnjem periodu ove godine Vlada se zadužila 100 miliona EUR, odnosno svega jednu šestinu od ukupno inicijalno planiranog nivoa, definisanog Zakonom o budžetu za ovu godinu, koji iznosi 600 miliona.

„To predstavlja najmanji iznos državnog zaduženja od perioda obnove nezavisnosti. Istovremeno, za osam mjeseci tekuće godine, po osnovu duga iz prethodnih godina, u skladu sa ugovorenim rokovima, otplaćeno je oko 259,03 miliona EUR, po osnovu glavnice oko 198,78 miliona, a kamate 60,25 miliona. Do kraja godine po osnovu otplate duga ostalo je da se izmiri oko 160,62 miliona EUR“, navodi se u izvještaju u koji Vijesti imaju uvid.

Zvanični podaci govore da su prihodi budžeta u periodu januar-jul ove godine 1,44 milijarde ili 23,4 odsto procijenjenog BDP-a, što je za 256,7 miliona ili 21,6 odsto više u odnosu na planirane, odnosno 363,9 miliona ili 33,7 odsto više u odnosu na uporedni period prošle godine.

Izdaci budžeta za period januar-jul ove godine iznosili su 1,29 milijardi ili 20,9 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane manji su za 128,6 miliona ili 9,1 odsto, dok su u odnosu na isti period prošle godine veći 139 miliona ili 12 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije