fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržavna ekonomija urušavala se zbog partijskog zapošljavanja

Državna ekonomija urušavala se zbog partijskog zapošljavanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Hiljadama novozaposlenih po partijskim i rođačkim osnovama urušavala se ekonomija države, zarad namirivanja stranačkih interesa prethodne vladajuće većine, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

Šef Kluba poslanika DPS-a, Danijel Živković, uputio je Ministarstvu kapitalnih investicija zahtjev za dostavljanje podataka o tome koliko je osoba zasnovalo radni odnos na neodređeno vrijeme, a koliko ih je angažovano po osnovu ugovora na određeno vrijeme, o djelu ili o preuzimanju zaposlenih, u preduzećima čiji je većinski vlasnik država.

Na upućeni zahtjev, Ministarstvo je dostavilo informacije iz 16 od ukupno 21 preduzeća kojima je poslat upit, sa izuzetkom Montenegro bonusa, Elektroprivrede, Crnogorskog elektroddistributivnog sistema (CEDIS) i EPCG Beograd, koji nijesu dostavili podatke.

„Na osnovu svega ustanovljeno je da je u periodu od 1. aprila prošle do 1. juna ove godine po osnovu ugovora na neodređeno, određeno, o djelu, kao i na osnovu preuzimanja zaposlenih, ukupno 1,64 hiljade novozaposlenih lica“, navodi se u saopštenju Kluba poslanika DPS-a.

Dobijeni podaci, kako tvrde, jasno ukazuju na to da je 42. Vlada sistemski urušavala državne firme nemareći o budućnosti državnih preduzeća i likvidnosti.

„Umjesto ulaganja profita u nove investicije i otvaranje realno održivih radnih mjesta, menadžmenti državnih kompanija pristupili su nedomaćinskom modelu upravljanja koji se sastojao u svakodnevnom novom zapošljavanju bez povećanja obima posla. Takav odnos će imati katastrofalne posljedice, posebno za kompanije u termo-energetskom sektoru“, upozorili su iz DPS-a.

Model upravljanja koji podrazumijeva zadovoljavanje apetita partijskih centrala će, kako su poručili, doći brzo na naplatu, a posljedice će osjetiti kako zaposleni u tim preduzećima tako i ukupna privreda Crne Gore.

„Ukazivanje na ovaj problem je pitanje odgovornosti prema održivosti državnih preduzeća koja u značajnoj mjeri utiču na ekonomsku stabilnost Crne Gore. Uvođenje kadra bez stručnih referenci, sa ciljem da se namire potrebe partijskih filijala, put je u bezdan koji će imati katastrofalne posljedice za ekonomiju“, navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a su kazali da se planski i sa namjerom, umjesto novih ulaganja u otvaranje radnih mjesta, pristupilo ruiniranju preduzeća koja su obezbjeđivala značajan doprinos stabilnosti ekonomije.

„Tvorci teze o ‘sprženoj zemlji’ predano rade na stvaranju sprženih preduzeća. Za takvo ponašanje će prije ili kasnije biti utvrđena odgovornost koja mora dobiti epilog pred nadležnim državnim organima“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...