fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržavljanka Srbije uhapšena po potjernici Crne Gore

Državljanka Srbije uhapšena po potjernici Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Srbiji je u ponedjeljak, po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica, uhapšena srpska državljanka S.M. (58), za koju se sumnja da je učestvovala u pribavljanju kredita koji nijesu vraćeni iz sopstvenih sredstava, već depozitima drugih preduzeća.

„Ona je, kako se sumnja, postala član kriminalne organizacije u okviru koje je po nalogu organizatora prihvatila da, zajedno sa drugim licima, učestvuje u pribavljanju kredita za koje je znala da neće biti vraćeni iz sopstvenih sredstava, već putem depozita drugih preduzeća“, saopšteno je iz Uprave policije.

Oni su objasnili da pri tome nije postojala obaveza okrivljene da vrati kreditna sredstva tim preduzećima.

Iz policije su kazali da je S.M. na taj način prikrila ostvareni prihod od više stotina hiljada EUR, na koji nije prijavila, ni platila porez na dohodak.

„Ona je potom obavila prenos novčanih sredstava dobijenih od kredita i od tog novca koristila sredstva koja predstavljaju utajeni porez sa znanjem da je pribavljen kriminalnom djelatnošću, a sve u namjeri da prikrije i lažno prikaže porijeklo novca koji je koristila za lične potrebe“, rekli su iz policije.

Iz Uprave su objasnili da je S.M. lišena slobode shodno bilateralnom ugovoru zaključenom između Crne Gore i Srbije koji reguliše pitanja izručenja sopstvenih državljana.

„Međunarodna potjernica raspisana je u cilju obezbjeđivanja prisustva S.M. u krivičnom postupku koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, produženog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa i produženog krivičnog djela pranje novca“, objašnjeno je iz Uprave policije.

Nadležne službe Uprave policije su, nakon raspisivanja međunarodne potjernice, sprovođenjem ciljane potrage ostvarivale intezivnu međunarodnu saradnju sa nadležnim organima Srbije i međunarodnim partnerima drugih zemalja, što je rezultiralo lociranjem i lišenjem slobode osumnjičene.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije