fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržava da interveniše u cilju zaštite ekonomskih interesa potrošača

Država da interveniše u cilju zaštite ekonomskih interesa potrošača

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Međunarodni dan zaštite prava potrošača, koji se obilježava danas, crnogorski potrošači dočekuju u uslovima veoma visokih cijena koje opterećuju njihov životni standard, saopšteno je iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP).

“Uvažavajući sve ekonomske faktore koji utiču na cijene u uslovima slobodnog tržišta, CEZAP prepoznaje i nekorektno tržišno postupanje trgovaca koji drže visoke marže kao jedan od glavnih faktora koji doprinosi ovakvom stanju”, navodi se u saopštenju.

U CEZAP-u smatraju da postoji osnov za intervenciju države u tom dijelu, kako bi se zaštitili ekonomski interesi potrošača i njihov životni standard.

Međunarodni dan zaštite prava potrošača prvi put je obilježen 15. marta 1983. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila smjernice za zaštitu potrošača kojim su potrošačka prava podignuta na nivo međunarodnog priznanja i legitimiteta, jednako priznata od razvijenih i od zemalja u razvoju.

“Međutim, ona se i dalje u mnogim zemljama osporavaju i ograničavaju od vlada, proizvođača i moćnih interesnih struktura, pa je današnji dan prilika da se uputi apel za efikasniju, sveobuhvatniju i kvalitetniju zaštitu i promociju potrošačkih prava”, poručili su iz CEZAP-a.

CEZAP se pridružuje inicijativi Potrošačke Internacionale, koja ove godine u fokus stavlja energetsku traniziciju ka održivijim modelima snabdijevanja.

Kako su naveli, prema globalnom istraživanju Internacionale, preko 80 odsto grupa potrošača je prijavilo da su potrošači prinuđeni da prilagođavaju svoje budžete kako bi platili račune za energiju, usljed rasta cijena fosilnih goriva.

“Kako geopolitička previranja i negativni trendovi na tržištu generišu sve veće troškove i uz hitnu potrebu da se izbjegnu katastrofalne klimatske promjene, sve su glasniji pozivi da se ubrza zelena, pravična energetska tranzicija”, saopštili su iz CEZAP-a.

Oni smatraju da su potrošači ključni igrači na tom putu i da je potrebno osigurati odgovarajuću podršku dok se kreću ka novim tehnologijama i energetskim tržištima, osnaživanjem potrošača da donose informisane i održive odluke sa posebnim fokusom na zaštitu ranjivih kategorija stanovništva.

“Ovi zajednički izazovi zahtijevaju inovativna rješenja i veću sektorsku saradnju, kako bi pomogli potrošačima da prebrode krizu cijena i osigurali bržu tranziciju na čistu energiju”, rekli su iz CEZAP-a.

Da bi doprinio efikasnijem rješavanju ovih problema u Crnoj Gori, CEZAP nastavlja sa kampanjama za podizanje svijesti potrošača i lobiranja kod nadležnih vlasti.

U okviru ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zaštite potrošača, CEZAP organizuje akciju Potrošački karavan, u okviru koje će posjetiti Berane, Andrijevicu i Bijelo Polje i razgovarati sa potrošačima o problemima sa kojima se suočavaju.

Istovremeno će biti podijeljen odgovarajući informativni materijal.

Pored toga, pravni savjetnik CEZAP-a će učestvovati na panel diskusiji Ekonomski i pravni aspekti zaštite potrošača na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u organizaciji Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Počela kampanja Poveži se sa Crnom Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna turistička organizacija (NTO) i kompanija One Crna Gora, uz podršku...