fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDrecun: Plan trošenja za pohvalu

Drecun: Plan trošenja za pohvalu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekonomski analitičar, Predrag Drecun, saopštio je da ne brine previše zbog posljednjeg zaduženja, budući da je najavljeno da će novac biti iskorišćen za vraćanje dugova i ocijenio da bi bilo loše da on ide u tekuću potrošnju.

Drecun je u Jutarnjem programu TVCG pohvalio nivo transparentnosti koje pokazuje Ministarstvo finansija.

On je ocijenio da je do detalja sve obrazloženo, te da je za pohvalu plan trošenja tog novca, prenosi portal RTCG.

“Što se ekonomskog sadržaja paketa tiče, on za mene nije iznenađenje. Mi se moramo zadruživati zbog spoljno-ekonomskog deficita. Ako pogledamo namjenu duga, nemam neku veliku brigu, biće iskorišćen za vraćanje starih dugova, a bilo bi loše da to ide u potrošnju”, kazao je Drecun.

On je dodao da je javnost možda zbunjivala visoka nominalna stopa.

“Kada se uključi hedžing i sve što daje efektivnu stopu, dolazimo da je 1,8 odsto veća. Imamo pozitivne izglede, i moramo sačekati da vidimo kako će se BDP odvijati tokom ove godine. Sam sadržaj ekonomski nije toliko opasan, ukoliko je sve urađeno po zakonu”, istakao je Drecun.

Analitičar Davor Dokić je u Jutarnjem programu TVCG rekao da smo došli u situaciju da smo morali da se zadužimo.

Ministar finansija Novica Vuković je, kako smatra, prijatno izanenađenje i dosta je transparentno iznio podatke o zaduženju.

“Ključno je pitanje da li je budžet dobro projektovan, da li je realna prihodna strana i od toga će zavisiti dalje zaduživanje. U budžetu nema Evope sad 2, koji predviđa povećaje plata i penzija, i mislim da bi nas to dovelo u lošiji finansijski položaj”, tvrdi Dokić.

Na pitanje da li je zaduženje bilo isplativije u dolarima, Drecun je odgovorio da je procjena da će biti isplativije u dolarima.

“Treba vrijeme da prođe da vidimo da li je premijer Milojko Spajić u pravu. Mislim da je hedžingom uspio da napravi određene efekte. Očigledno da Spajić zna zanat”, rekao je Drecun.

Dokić, pak, smatra da je poenta priče struktura crnogorske privrede.

“Kada to riješimo, moći ćemo da pričamo o drugim stvarima. Moramo da povećamo naš BDP što prije i efikasnije i da vidimo koje su privredne grane koje mogu to da pokriju. Zabluda je da turizam može to da pokrije, ali Crna Gora treba da se bazira na energetici, stočarstvu, IT sektoru, ali i pomorski saobraćaj. Više sam za restriktivnu politiku da se smanji broj zaposlenih u javnom sektoru. To ne može Crna Gora da izdrži”, ocijenio je Dokić.

Drecun ne očekuje da će biti novih zaduženja ovih godina.

“Ako bude za refinansiranje starih dugova, to ne računam kao zaduženje. Ovo, kako je zamišljeno, meni sa ekonomskog aspekta pije vodu”, kazao je Drecun.

Dokić, sa druge strane, smatra da ovo nije konačno zaduženje za ovu godinu.

“Mislim da prihodna strana neće niti ispoštovana za ovu godinu, te da će faliti sredstava za tekuću potrošnju. Mislim da će biti još jedno zaduženje do kraja godine”, zaključio je Dokić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije