fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDopunili krivičnu prijavu protiv više osumnjičenih da su oštetili budžet

Dopunili krivičnu prijavu protiv više osumnjičenih da su oštetili budžet

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Službenici Uprave policije podnijeli su Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dva izvještaja kao dopunu krivične prijave protiv 32 preduzeća i 31 građanina, za koje se sumnaja da su oštetili državni budžet za oko 3,5 miliona EUR.

Iz Uprave policije su kazali da je prvim izvještajem obuhvaćeno 14 preduzeća i 12 državljana Crne Gore i to N.P. (41), P.J. (40), N.S. (39), M.J. (33), S.V. (48), I.V. (30), P.Ć. (27), J.G. (34), M.M. (32), M.O. (39), M.K. (56) i M.K. (42), koji se terete za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i utaja poreza i doprinosa putem pomaganja.

„Sumnja se da su ta lica na osnovu fiktivnih faktura primili uplate od određenog broja preduzeća iz Crne Gore u iznosu od oko 8,8 miliona EUR i da su ta sredstva, koja su podigli sa svojih žiro računa, uz određenu nadoknadu vratili uplatiocima, čime su omogućili utaju poreza i doprinosa i pričinili štetu budžetu od oko 2,2 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije su saopštili da je drugim izvještajem koji je podnijet SDT-u kao dopuna krivične prijave, obuhvaćeno je 18 preduzeća i 19 odgovornih osoba u tim firmama, koji su državljani Crne Gore, Srbije i Rusije.

Prijavom su obuhvaćeni D.M. (42), S.M. (38), V.R. (43), R.V. (68), S.B. (30), P.R. (42), D.R. (41), S.M. (64), F.L. (32), M.P. (28), S.D. (44), L.P. (59), I.L. (43), O.R. (30), D.B. (71), P.F. (68), V.N. (51), M.R. (50) i M.Đ. (32), koji se sumnjiče za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa i pranje novca.

Iz Uprave poslicije je objašnjeno da su ta djela počinjena tako što su preduzeća na osnovu fiktivnih faktura uplatila na račune fiktivnih firmi iznos od oko 5,2 miliona EUR po osnovu navodnog prometa robe i usluga.

„Odgovorna lica u fiktivnim preduzećima su vraćala uplaćeni novac u gotovini uplatiocima sredstava i tako im omogućili utaju poreza i doprinosa na štetu budžeta u iznosu od 1,3 miliona EUR“, objašnjeno je iz Uprave policije.

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...