fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDonijeti hitan paket mjera za poljoprivredu

Donijeti hitan paket mjera za poljoprivredu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poljoprivreda, kao strateška privredna grana za svaku državu, mora biti obuhvaćena hitnim paketom mjera Vlade, kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, saopštio je funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP), Budimir Mugoša.

Mugoša, koji je i bivši ministar poljoprivrede, kazao je da je zabrinut što to do sada Vlada nije uradila, imajući u vidu da poljoprivreda nije samo ekonomsko, već i egzistencijalno pitanje.

“Ta činjenica, kao i podatak da je učešće poljoprivrede u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznad osam odsto, iako se iz nacionalnog budžeta za nju odvaja svega oko jedan odsto, nameću imperativ ozbiljnog bavljenja tom djelatnošću u redovnim, a posebno u ovako vanrednim okolnostima”, naveo je Mugoša u saopštenju.

On smatra da je poljoprivreda, u poređenju sa drugim djelatnostima, vrlo specifična.

“Za sve ovo vrijeme krize, mnoge djelatnosti nijesu imale prihod, ali su im troškovi smanjeni i mogu relativno lako nastaviti rad. Poljoprivreda, za razliku od njih, ima iste troškove i u ovim okolnostima, a proizvodi ne mogu čekati na lageru”, kazao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, trebalo je uraditi sve da se maksimalizuje domaća proizvodnja.

Mugoša je podsjetio da su u ovom periodu sezone troškovi najveći, a prihodi najmanji, i zato je praksa da se najveći dio poljoprivredne proizvodnje isfinansira od dobavljača repromaterijala odloženim plaćanjem do isplate subvencija.

“Zato je trebalo finansijski pomoći dobavljače kako bi na vrijeme obezbijedili repromaterijal za poljoprivrednike”, dodao je Mugoša.

On smatra i da je iz budžeta neophodno isplatiti akontativno sve subvencije koje sleduju proizvođače, koje će inače biti isplaćene, ali onda kada ne postoji ni približno potreba kao sada.

Sektor mljekarstva je, prema riječima Mugoše, posebno pogođen, jer su otežani proizvodnja i otkup mlijeka sa jedne strane i plasman sa druge.

Malim mljekarama i mini sirarama je trebalo obezbijediti obrtna sredstva kao i obavezno učešće njihovih proizvoda u paketima humanitarne pomoći Crvenog krsta i Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

“Pogođeni su i ribari, jer nemaju kome prodati ribu i šumarski sektor koji ne može plasirati proizvode, a obaveze prema državi idu”, upozorio je Mugoša.

On smatra i da je sektor prerade mesa, posebno dugotrajnih suhomesnatih proizvoda, posebno pogođen jer su uložili ogromna sredstva za nabavku sirovina, a sada, zbog otežanog plasmana i gubitka velikog dijela tržišta u turizmu, nijesu u mogućnosti da servisiraju svoje obaveze.

“Nabavka pogonskog goriva bez akciznih nameta je obavezna mjera i u normalnim uslovima, a u ovoj situaciji je imperativ”, poručio je Mugoša.

On je saopštio da je poljoprivrednicima najteža neizvjesnost, jer nemaju šansu za popravni u ovoj godini, i zato bi im snažna podrška Vlade dala koliku toliku sigurnost i nadu da će od ulaganja i rada imati koristi.

Najčitanije