fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryDonijeće odluku o odlaganju primjene novih cijena

Donijeće odluku o odlaganju primjene novih cijena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) donijeće u narednih nekoliko dana odluku o odlaganju primjene novih cijena električne energije i tarifnih modela, potvrđeno je nezvanično Danu iz te kompanije.

Time će, EPCG, čiji je većinski vlasnik Vlada, uvažiti zahtjev ministarke ekonomije, Dragice Sekulić, da se primjena novih cijena struje i tarifnih paketa odloži za mjesec, odnosno da počne 1. aprila.

EPCG je, shodno Zakonu o energetici, donijela odluku da poveća cijene svojih usluga šest odsto, što će dovesti do povećanja ukupne cijene struje 2,7 odsto.

Kako piše list, uz prethodno povećanje cijena struje od 1. januara od 0,2 odsto, usljed povećanja cijena usluga Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), to će značiti da će od 1. aprila cijena struje biti veća 2,9 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Takođe, od januara su povećani podsticaji za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije (OIE) – vjetroelektrana (VE) i mini-hidrolektrana (mHE), pa se svaki kilovat sat, poslije 300 potrošenih, plaća skoro po jedan cent, što je duplo skuplje nego prošle godine.

EPCG je donijela odluku i da uvede četiri tarifna modela, kako bi potrošači mogli da se odrede ako im neki od njih odgovara. Potrošači imaju pravo da odaberu osnovni, plavi, crveni ili zeleni model.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...